Inloggen

Is uw vlucht vlak voor vertrek geannuleerd wegens staking? Hier hebt u recht op

14 augustus 2018 - De afgelopen periode was het regelmatig in het nieuws: luchtvaartmaatschappijen die (vele) vluchten annuleren wegens een staking van het eigen personeel. Een buitengewoon vervelend begin of einde van uw reis. Maar, waar hebt u recht op?

Is er sprake van overmacht, dan hoeft de luchtvaartmaatschappij u geen financiële compensatie te geven. Van overmacht is sprake als de oorzaak van de annulering geheel buiten de macht van de luchtvaartmaatschappij ligt. U kunt denken aan slechte weersomstandigheden, staking van luchtverkeersleiders, etc. Wordt de vlucht echter geannuleerd vanwege een staking van het eigen personeel, dan is er geen sprake van overmacht. 

Financiële compensatie

In een dergelijk geval hebt u mogelijk recht op financiële compensatie. De vergoeding bedraagt maximaal € 600, afhankelijk van de vliegafstand alsmede de duur van de vertraging. Het recht op een vergoeding bestaat alleen wanneer de vluchtvertraging valt onder de Europese regelgeving Verordening 261/2004. Om recht te hebben op een vergoeding moet de vertraagde vlucht voldoen aan een aantal punten:
  • Uw vlucht start vanuit een EU-land óf
  • U vliegt van buiten de EU met een Europese luchtvaartmaatschappij naar een land binnen de EU

Uw vlucht moet vervolgens met meer dan drie uur vertraging op de eindbestemming aankomen. Daarbij is nog van belang op welk moment u bent geïnformeerd over de annulering van uw vlucht. Kort gezegd: indien u meer dan 14 dagen van tevoren bent geïnformeerd, dan hebt u geen recht op financiële compensatie.

Passend alternatief

De luchtvaartmaatschappij heeft daarbij de plicht om voor een passend alternatief te zorgen om u op korte termijn alsnog te vervoeren naar uw plaats van bestemming óf u kunt kiezen voor restitutie van het geld van het niet gebruikte ticket. U moet er wel rekening mee houden dat als u zelf een nieuwe (duurdere) vlucht boekt, de extra kosten doorgaans niet worden vergoed. Tevens heeft u (o.a.) recht op verzorging in de vorm van eten en drinken alsmede, in geval van een langdurige vertraging, een overnachting in een (hotel)accommodatie.

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Over de auteur

Jurist Miriam Ruijters | VvAA

Miriam Ruijters

Ik ben pas tevreden als u dat bent!


Mijn expertises: 

Arbeidsrecht

Ambtenarenrecht


linkedin vvaa  Bekijk mijn profiel

Neem contact op met VvAA  030 247 49 99

contactformulier  Stuur uw bericht