Inloggen

‘Een goed begin van stoppen met werken’

Verslag Congres Witte Jas aan de Wilgen

Op de zomerse zaterdag 4 juni kwamen zo’n 160 medisch professionals, van wie velen met hun partner, naar het VvAA-congres Witte Jas aan de Wilgen. Zij kregen informatie hoe stoppen met werken in de praktijk gaat: een overgang die in totaal, met alle voorbereidingen, ongeveer twee jaar in beslag neemt. ‘Dit congres geeft stof tot nadenken,’ aldus een van de aanwezigen.

Oud olympisch volleybalkampioen Bas van de Goor, die inmiddels zijn eigen stichting heeft (de Bas van de Goor Foundation), kreeg alle aandacht van de volle zaal. Hij sprak met humor en bevlogenheid over zijn carrière als topsporter en hoe die daarna een andere wending nam. Bottom-line van zijn verhaal: ook als je het idee hebt dat je opties beperkt zijn, kun je nog veel meer dan je denkt. Bas nam tijdens zijn loopbaan soms lastige beslissingen. ‘Ik heb me daarbij laten coachen, om echt een weloverwogen goede keuze te kunnen maken. Dat heeft mij enorm geholpen.’

De link met de workshops was snel gemaakt: diverse adviseurs van VvAA gaven workshops om de aanwezigen te  informeren wat er allemaal komt kijken bij het afbouwen van de werkzaamheden en de voorbereiding op het pensioen.

Voor huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten werden specifieke workshops gegeven waaraan zij moeten denken bij stoppen. Zo werd er antwoord gegeven op vragen zoals, hoe bepaal je de waarde van een praktijk? Wat doe je als je geen opvolger vindt?

Complex

In de workshop financiële planning werd door Gertjan Portman een compleet beeld geschetst van elementen die de financiële ruimte na pensioen bepalen: van AOW tot aan nalatenschap. ‘Zeer professioneel en nuttig, dit verhaal,’ aldus een deelnemer. ‘Het is complexe materie, en dit geeft stof tot nadenken’ en ‘zeer interessant’ volgens andere deelnemers.

Hoe omgaan met personeel? 

Alex Kaya en Jamal Bourrich gaven een interactieve workshop over hoe je je personeel tijdig informeert. Zij gaven nuttige tips over de rechten én de plichten die voortkomen uit de arbeidsovereenkomst bij een overdracht. Een van de deelnemers vroeg zich bijvoorbeeld af hoe het zit met een opleiding van een van de medewerkers waarin is geïnvesteerd met de voorwaarde dat die medewerker drie jaar bij de praktijk blijft. Aan wie betaalt die medewerker de boete als deze voorwaarde wordt geschonden als de zittende praktijkhouder (die de investering heeft gedaan) al weg is…? ‘Duidelijk verhaal en goede presentatie,’ aldus een deelnemer. ‘En een goede afwisseling van informatie en vragen stellen'.

Ten slotte lieten enkele deelnemers zich onder deskundige leiding van Loes van der Linde (CarrièreCentrum Zorg) zich inspireren door de vraag hoe zij een nieuwe balans kunnen vinden wanneer zij stoppen met werken.

Herkansing op zaterdag 24 september

‘Dit is een perfect begin van stoppen met werken,’ aldus een bezoeker na afloop. Wie het congres niet heeft kunnen bijwonen (het maximum aantal inschrijvingen was al overtroffen), heeft op zaterdag 24 september nog een kans: dan organiseert VvAA wederom een editie van het congres Witte Jas aan de Wilgen.

Drie tips

Voor wie niet kan wachten, hier alvast drie tips van onze experts:

  • start op tijd
  • zorg dat uw praktijk op orde is, onder andere omwille van de zorgvuldigheid richting personeel
  • laat u adviseren/coachen
Sfeerimpressie Witte Jas aan de Wilgen VvAA

Contact

U hebt naar aanleiding van de dag nog vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op en wij zijn u graag van dienst.
Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Sfeerimpressie