11 maart 2020 -
Raakt u als zelfstandig zorgprofessional arbeidsongeschikt? Dan heeft dat grote gevolgen voor uw inkomen. Als zelfstandige kunt u meestal niet terugvallen op de bijstand; er geldt een vermogenstoets en er wordt rekening gehouden met het inkomen van uw eventuele partner. Een verzekering om het risico van inkomensterugval af te dekken, is daarom belangrijk.
Veel zelfstandigen verzekeren zich al via VvAA tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet voor alle zelfstandigen vanzelfsprekend, maar wordt binnenkort wel verplicht.
Voorstel voor verzekeringsplicht
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vroeg de Stichting van de Arbeid in 2019 om een voorstel voor de invulling van een verzekeringsplicht voor zelfstandigen als onderdeel van het Pensioenakkoord. Op 3 maart 2020 overhandigde de stichting dit voorstel aan de minister.
Hoe ziet het voorstel eruit?
De belangrijkste onderdelen uit het voorstel zijn:
- Er geldt een maximumuitkering van € 1.650 bruto per maand (dit is het Wettelijk Minimum Loon). De zelfstandige betaalt een inkomensafhankelijke premie van ongeveer € 200 per maand.
- De standaard eigenrisicoperiode is 52 weken, met de mogelijkheid om hier 26 weken of 104 weken van te maken.
- De verzekering loopt tot de zelfstandige de AOW-leeftijd bereikt.
- De mate van arbeidsongeschiktheid wordt bepaald aan de hand van ‘gangbare arbeid’. Dus naar werkzaamheden die een zelfstandige nog kan uitvoeren, zonder te kijken naar eerder werk of opleidingsniveau.UWV voert de verzekering uit, de Belastingdienst int de premie.
Een zelfstandige die ergens anders al een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft, krijgt een vrijstelling.
Wat betekent dit voor u als zelfstandig zorgprofessional?
Hebt u al een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan hoeft u geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
Hebt u nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kunt u zelf een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering regelen. Hier komen nog bepaalde voorwaarden voor. Doet u dit niet, dan is het voor u verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten bij UWV, volgens de afspraken uit het voorstel van de Stichting van de Arbeid.
Wachten op goedkeuring
De Tweede Kamer moet het voorstel nog goedkeuren. De invoering vindt waarschijnlijk niet eerder plaats dan 2024. We houden de ontwikkelingen voor u in de gaten.