Inloggen


Veilig op autovakantie – Waar moet je aan denken?

Met de auto op vakantie: het ultieme gevoel van vrijheid. Je bepaalt zelf wanneer je vertrekt, welke wegen je kiest en waar je stopt. Wél vergt het wat voorbereiding. Wij vertellen je hoe je de autovakantie zo soepel mogelijk laat verlopen.

Autocheck

Hoe ontspannen het voor jou ook is, je auto krijgt het flink te verduren tijdens zo’n autovakantie. Er worden erg veel kilometers gemaakt met een zwaar beladen auto. Om al die kilometers veilig af te leggen, is het slim de auto van te voren na te laten kijken bij de garage. Natuurlijk kun je zelf ook al een hoop doen, zoals het controleren van de bandenspanning. Vul zo nodig de olie, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof bij en check of alle verlichting het doet.

Bandenspanning controleren

De bandenspanning mag trouwens best wat hoger zijn als je veel bagage meeneemt. Kijk meteen of je banden nog voldoende profiel hebben (minimaal 3 millimeter) en of je reserveband nog in orde is.

Inpaktips

Het is goed om te weten dat elke auto een maximumgewicht heeft. Hoeveel dat is, kun je terugvinden op het kentekenbewijs. Vergeet bij het maken van de berekening niet om het gewicht van jezelf en bijrijders erbij op te tellen. Ook belangrijk om te weten: hoe zwaarder de auto beladen is, hoe langer de remafstand. Daarom geven we je graag wat inpaktips:
  • Probeer niet teveel mee te nemen. Bij een overvolle auto verbruik je niet alleen meer benzine, je hebt ook minder plaats om leuke souvenirtjes mee naar huis te nemen.
  • Houd het zwaartepunt van de auto laag, door zware tassen en koffers zoveel mogelijk onderop te plaatsen.
  • Plaats een eventuele dakkoffer in het midden van het dak en doe er lichte spullen in. Ook hiermee houd je het zwaartepunt van de auto zo laag mogelijk.

Verplicht meenemen

Verschillende Europese landen verplichten je bepaalde zaken altijd in de auto te hebben. Denk hierbij aan blaastesten, gevarendriehoeken, verbanddozen en veiligheidshesjes. Ieder land stelt haar eigen eisen, dus kijk hier van te voren goed naar.

Handig om mee te nemen

Als je op autovakantie gaat, kan het gebeuren dat er een lampje kapot gaat. Dit kun je bij sommige auto’s eenvoudig zelf vervangen. Bereid je hierop voor door de juiste reservelampen mee te nemen. Bovendien is het verstandig om een fles motorolie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof mee te nemen.

Bepaalde dingen heb je ook graag binnen handbereik tijdens de reis, zoals een flesje water, een zonnebril en eventueel wat toiletspulletjes. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft tijdens lange autoritten. Als je te weinig drinkt, maakt dit je minder alert en scherp. Bij een autovakantie staat veiligheid natuurlijk op nummer één. Mocht er toch een klein ongeluk gebeuren, zorg dan dat je je groene kaart en Europees schadeformulier niet vergeten bent en dat je een goede autoverzekering hebt.

 

VvAA Autoverzekering

  • Gewoon goed of een uitgebreide Premium autoverzekering

  • Korting tot maar liefst 82,5% bij schadevrij rijden

  • Uniek: Levenslange Bonusgarantie (bij Premium)

Bereken uw premie

Aanmelden nieuwsbrief | VvAA

Op de hoogte blijven

Vindt u dit artikel interessant? Meld u dan aan voor onze e-mailservice. Daarmee blijft u op de hoogte van meer zaken die u persoonlijk én beroepsmatig raken.