Inloggen

Uw rechten als uw vlucht door een staking wordt geannuleerd

31 juli 2019 - De afgelopen jaren was het regelmatig in het nieuws: luchtvaartmaatschappijen die (vele) vluchten annuleren wegens een staking van het eigen personeel. Een buitengewoon vervelend begin of einde van uw reis. Maar waar hebt u eigenlijk recht op als dat gebeurt?

Overmacht

Is er sprake van overmacht, dan hoeft de luchtvaartmaatschappij u geen financiële compensatie te geven. Van overmacht is sprake als de oorzaak van de annulering geheel buiten de macht van de luchtvaartmaatschappij ligt. U kunt denken aan slechte weersomstandigheden, staking van luchtverkeersleiders et cetera. Wordt de vlucht echter geannuleerd vanwege een staking van het eigen personeel, dan is er geen sprake van overmacht. 

Financiële compensatie

In een dergelijk geval heeft u mogelijk recht op financiële compensatie. De vergoeding bedraagt maximaal € 600,- afhankelijk van de vliegafstand en de duur van de vertraging. Het recht op een vergoeding bestaat alleen wanneer de vluchtvertraging valt onder de Europese regelgeving Verordening 261/2004.

Voorwaarden

Om recht te hebben op een vergoeding moet de vertraagde vlucht voldoen aan een aantal punten:

  • Uw vlucht start vanuit een EU-land óf;
  • U vliegt van buiten de EU met een Europese luchtvaartmaatschappij naar een land binnen de EU.
Uw vlucht moet vervolgens met meer dan drie uur vertraging op de eindbestemming aankomen. Daarbij is nog van belang op welk moment u bent geïnformeerd over de annulering van uw vlucht. Kort gezegd: als u meer dan 14 dagen van tevoren bent geïnformeerd, dan hebt u geen recht op financiële compensatie.

Passend alternatief

De luchtvaartmaatschappij heeft daarbij de plicht om voor een passend alternatief te zorgen om u op korte termijn alsnog te brengen naar uw plaats van bestemming. Of u kunt kiezen voor restitutie van het geld van het niet-gebruikte ticket.

Vergoeding extra kosten

U moet er wel rekening mee houden dat als u zelf een nieuwe (duurdere) vlucht boekt, de extra kosten doorgaans niet worden vergoed. Wel hebt u (onder andere) recht op verzorging in de vorm van eten en drinken én, in geval van een langdurige vertraging, een overnachting in een (hotel)accommodatie.
Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email
Rechtsbijstandverzekering particulier | VvAA

Rechtsbijstand­verzekering particulier

Hebt u schade die u wilt verhalen na een ongeval of burenruzie? Met de Rechtsbijstandverzekering particulier bent u in deze én veel andere privé-situaties verzekerd van deskundig juridisch advies.

VvAA Juridische helpdesk

Wilt u informatie, hebt u een juridische vraag, of wilt u direct advies? Wij helpen u graag.