Inloggen

Update rechtspositie en vaccinatiebeleid

14 april 2021 - Het huidige spoedberaad in de Tweede Kamer vandaag over de keuzevrijheid van patiënten bij coronavaccinaties, bevestigt opnieuw in welke turbulente tijden (huis)artsen en andere zorgverleners zich bevinden.

We zien ook dat er veel reacties komen op het het bericht dat wij dinsdag 12 april publiceerden. Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het grote aantal vragen van zorgverleners over hun rechtspositie dat bij ons binnenkwam naar aanleiding van het vorige week afgegeven vaccinatieverbod voor AstraZeneca voor personen jonger dan 60 jaar.

Onze specialisten hebben in dit stuk de rechtspositie van huisartsen op dat moment willen duiden en willen wijzen op de mogelijke juridische gevolgen, die nog niet helemaal vast staan, voor als je als huisarts toch vaccineert, ondanks een verbod. Met alle goede bedoelingen die je als zorgverlener ook hebt.

Daarbij moet worden gezegd dat in dit grillige vaccinatiebeleid de ‘professionele norm’ op dagelijkse basis aan verandering onderhevig is. En daarmee ook de rechtspositie van (huis)artsen. En dat maakt het zeer complex en dat baart ons ook als VvAA, grote zorgen. Elke individuele casus zal uiteindelijk moeten worden beoordeeld op basis van de situatie op dat moment.

Laat er geen misverstand over bestaan dat VvAA, als collectief, adviseur en onderlinge verzekeraar van zorgverleners, het belang van haar leden voorop stelt. En dat we hen altijd willen bijstaan bij de vraagstukken waar zij tegenaan lopen in deze tijden. Hiervoor kunnen zij contact opnemen met onze juridische helpdesk.

Individuele ondersteuning artsen

Hebt u als artsen behoefte aan individuele ondersteuning? De Juridische Helpdesk van VvAA helpt u graag verder: