Huisartsen enthousiast over eigen zorgaanbod

Op 7 oktober 2015 presenteerden huisartsen verenigd in de Coöperatie Praktijkhoudende Huisartsen, een alternatief voor de huidige TROG-contracten van zorgverzekeraars: het eigen ‘Modulaire Huisartsgeneeskundige Zorgaanbod’ (MHZ). Met als doel: niet langer ‘TekenenRechtsOnderGraag’, maar met het MHZ als inzet: gelijkwaardige contractonderhandelingen met verzekeraars, meer tijd voor patiënten en betere kwaliteit van zorg. Bijna een maand later maken we de balans op.

“We krijgen veel positieve reacties van huisartsen”, vertelt Chantal van het Zandt, huisarts-praktijkhouder die dit afgelopen voorjaar meewerkte aan de ontwikkeling van het Modulair Huisartsgeneeskundig Zorgaanbod door actieve praktijkhouders, VPHuisartsen en VvAA. 

“Velen meldden zich aan bij de Coöperatie (Coöperatie Praktijkhoudende Huisartsen) die uit hun naam onderhandelt met zorgverzekeraars.” Het initiatief sluit aan bij de recente ontwikkelingen in het brede zomeroverleg naar aanleiding van de acties van ‘Het Roer Moet Om’. Ook al zijn volgens Van het Zandt alle goede voornemens voor huisartsen met ‘Het Roer Moet Om’ in de praktijk nog niet direct voelbaar. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) biedt sinds kort wel meer ruimte om als praktijkhouders gezamenlijk te onderhandelen met zorgverzekeraars. De Coöperatie Praktijkhoudende Huisartsen gaat binnenkort in gesprek met de vier grote zorgverzekeraars. 

Eigen zorgaanbod creëren

De initiatiefnemers van het MHZ-zorgaanbod bieden praktijkhouders extra mogelijkheden voor het sluiten van een contract voor huisartsenzorg. Naast het gebruikelijke TROG-contract van de zorgverzekeraar kan ook het MHZ worden aangeboden, individueel of samen met andere praktijkhouders. Van het Zandt roept praktijkhouders dan ook op met een eigen MHZ-zorgaanbod te komen, of zich aan te sluiten bij de Coöperatie. “Als je nog geen zorgcontract hebt getekend, is dat zeker zinvol. Maar ook als je dat wel deed, kun je natuurlijk meedoen aan de ronde voor de contracten van 2017. Huisartsen kunnen zich altijd inschrijven en zijn vrij de onderhandelingsresultaten van de Coöperatie te volgen.”

Voor het aansluiten bij de Coöperatie is dus geen deadline, ook al hanteren zorgverzekeraars de grens van ‘uiterlijk 15 november’ waarop zij moeten kunnen aangeven welke zorgaanbieders zij voor 2016 hebben gecontracteerd. “Praktijkhouders voelen nu zelf ook de druk van de deadline van 15 november, terwijl dat niet hún deadline is. Net zo min als de onze, al houden we natuurlijk wel rekening met die datum. Praktijkhouders kunnen ook na 15 november hun zorgcontracten nog afsluiten met verzekeraars. Daar hebben verzekeraars en hun verzekerden immers alle belang bij."


In gesprek met de zorgverzekeraar

Nog geen 4 weken na de presentatie en oprichting van de Coöperatie Praktijkhoudende Huisartsen heeft de CPH al gesprekken gepland met de vier grote zorgverzekeraars. Een memorabel moment: huisartsen gaan voor het eerst in gesprek met zorgverzekeraars over contracten.


Vragen over MHZ-zorgaanbod en contract

VvAA en de Coöperatie krijgen wekelijks vragen binnen over het eigen MHZ-zorgaanbod, vaak juridische. Daarnaast informeren de organisaties huisartsen ook over de contracten die ze van zorgverzekeraars krijgen aangeboden. Van het Zandt: “Weet bijvoorbeeld dat je zelf kunt bepalen wie jouw preferente zorgverzekeraar is, de verzekeraar van jóuw voorkeur. In het algemeen volgen andere zorgverzekeraars het contract met de preferente zorgverzekeraars, al bestaat er geen wettelijke verplichting. Vaak denken huisartsen dat de preferente zorgverzekeraar per definitie de zorgverzekeraar is waar de meeste patiënten staan ingeschreven, en zij voelen zich dan verplicht daarbij aan te sluiten.”

Twee handen schrijven VvAA

Contact

Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op, we helpen u graag verder: 
Contract360x200
Alternatief voor huisartsencontract

Op 7 oktober 2015 doen huisartsen de verzekeraars een aanbod van zorg die zij kunnen leveren, wat de basis vormt voor onderhandelingen. Dit eigen huisartsgeneeskundig zorgaanbod is het eerste zorgaanbod geschreven voor en door huisartsen.