Inloggen

5 tips voor het naderende beoordelingsgesprek

19-08-2014 Wout Raadgers


Aan het einde van het jaar beginnen de beoordelings- of functioneringsgesprekken weer. Voor leidinggevenden is dit een belangrijk middel om een vlotte samenwerking met medewerkers te realiseren of te behouden, en daarmee de kwaliteit van de praktijkvoering. Hoe zorgt u dat een beoordelingsgesprek tot het gewenste resultaat leidt? Deze 5 tips helpen u op weg. Volg voor een optimaal gesprek over de beoordeling de training op 3 november en 1 december: Beoordelings- en functioneringsgesprekken.

5 tips voor het beoordelingsgesprek:

 • Verwar duidelijkheid niet met onvriendelijkheid. Het werkt precies andersom: gebrek aan duidelijke verwachtingen zorgt op termijn voor onvriendelijkheid. Veel leidinggevenden geven impliciet leiding in plaats van expliciet.
 • Een degelijke personeelscyclus bestaat uit drie gesprekken:
  - Een planningsgesprek: wat spreken we voor de komende tijd af, waar gaan we aan werken?
  - Een functioneringsgesprek: hoe gaat het tot nu toe, wat moeten we eventueel bijstellen?
  - Het beoordelingsgesprek: hoe is het gegaan, wat zijn de resultaten? 
 • Beoordelingsgesprekken gaan niet alleen over fouten en missers. Gebruik deze gelegenheid juist om aan te geven wat goed is gegaan en wat beter kan.
 • Dossiervorming dient niet om arbeidsconflicten te beslechten, al speelt het daarbij wel een rol. Het dossier is er om afspraken te borgen, bijvoorbeeld op het gebied van bijscholing. En het stelt u in staat om te monitoren. Voor de medewerker is het daarnaast bij wisseling van leidinggevende handig om een bewijs in handen te hebben hoe hij/zij tot nu toe heeft gefunctioneerd.
 • Functioneren uw medewerkers al jaren goed? Dan zullen de gesprekken minder om het lijf hebben dan bij medewerkers die nog veel moeten leren. Toch blijven deze gesprekken belangrijk, al is het één keer per jaar. Mensen werken niet alleen voor salaris, maar vooral voor waardering, erkenning en het idee van nut te zijn voor een ander.

Wout Raadgers is trainer bij Beoordelings- en functioneringsgesprekken.


Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Wij helpen u graag

Hebt u een vraag of wilt u meer informatie?