Inloggen

5 tips om een baan als medisch specialist te vinden

Ben je een jonge medisch specialist zonder baan? De arbeidsmarkt is krap en naar verwachting laat verbetering nog op zich wachten. Lees deze 5 tips om je toekomstige kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Heb jij als ziekenhuisspecialist een uitkering of trek je tegen je zin naar het buitenland? Zeker wanneer je geen werk kunt krijgen is het nodig om op een nieuwe manier naar jouw loopbaan te gaan kijken. Bereid actief carrièrestappen voor en plan deze. Ook in je latere leven als specialist zal dit noodzakelijk blijven: een leven lang bij dezelfde organisatie werken, is naar verwachting ook voor medisch specialisten niet meer aan de orde.

Wat kun je nu al doen als aankomend medisch specialist?

1) Bouw kennis op over (vraag en aanbod op) de arbeidsmarkt

Solliciteer gericht. Zoek van te voren uit – als de advertentie niet duidelijk genoeg is – wat voor (deel)specialisatie gevraagd wordt. Speel daarop in met je brief en cv. Je moet weten in wat voor collegiale omgeving je terechtkomt en in wat voor type organisatie. Welke  ontwikkelingen maakt het ziekenhuis door? In je studie Geneeskunde is de aandacht voor de context van je werk nogal karig. Als professional functioneert men vaak wel dertig tot veertig jaar in meerdere organisaties. Werk daarom al tijdens je studie aan het leggen van contacten en het verkennen van de arbeidsmarkt. Medisch Contact publiceert per kwartaal kengetallen over het aantal vacatures per specialisme. Welke specialismen zijn in opkomst? Wat is voor jou de beste plek? Bouw bewust en gericht aan jouw netwerk en benut dit om jezelf kenbaar te maken en daarmee de kans op een baan te vergroten.

2) Weet waar je uniek in bent

De tijd waarin je als enige solliciteerde, is voorbij. Dus hoe onderscheid je jezelf van anderen? ‘Doorspecialiseren’ of promoveren allen is geen sleutel meer voor succes. ‘Weten waar u uniek in bent’ is meer dan hyperspecialisatie in uw vak. Ken jezelf. Wie ben je als collega? Waarmee kun je een bestaand team karakterologisch aanvullen? Wat zijn jouw competenties? Weet je hoe je scoort op de CANMEDS-criteria? Werk je graag met mensen, of spreekt het technische onderdeel van je specialisme je meer aan? Je kunt je onderscheiden door een zelfstandige houding en duidelijke keuzes. Hoe scherper je profiel, hoe beter.

3) Denk aan nieuwe specialisaties en functies

Veelzijdigheid is een ondergewaardeerde kwaliteit wanneer je een medische opleiding volgt. Daarom kan het lonend zijn om meerdere opties open te houden. Op de arbeidsmarkt voor zorgprofessionals ontstaan nieuwe specialisaties, zoals de ziekenhuisarts. Daarnaast is er vraag naar medisch specialisten die wel de kennis hebben van hun vak maar hun vaardigheden op een andere wijze inzetten. Bijvoorbeeld orthopeden die wel adviseren en begeleiden, maar niet snijdend bezig zijn. En zou de behoefte aan medisch managers toenemen?

4) Kijk eens buiten de medische sector

Kun je geen werk vinden in uw specialisme of in andere delen van de zorgsector? Dan is het slim om te kijken waar je wel inzetbaar bent. Tot welke aanpalende arbeidsmarktsectoren heb je toegang met je kennis en vaardigheden? Is er ruimte in de industrie of in het bedrijfsleven? Misschien moet je tijdelijk genoegen nemen met iets anders dan een droombaan. De opgedane ervaring kan later in je carrière van toegevoegde waarde zijn.

5) Wees voorbereid op selectie door een maatschap

Steeds meer maatschappen en ziekenhuizen pakken hun selectieproces zorgvuldig aan. Doe dat ook zelf door goed te weten wat voor werk en collega's je zoekt. Bij een geslaagde match ben je een aanvulling voor de leden van een maatschap of vakgroep en andersom. Daarvoor is kennis van jouw eigen persoonlijkheid nodig en besef van de rol die je van nature in een team inneemt. Natuurlijk zijn er nog veel maatschappen die bij het selecteren van nieuwe leden informeel te werk gaan. Maar de beweging naar zorgvuldigheid in het selectieproces is onomkeerbaar: in het belang van kwaliteit en patiëntveiligheid en het voorkomen van samenwerkingsproblemen. Bereid je hierop voor. Net als op de groeiende vraag om deel te nemen aan een assessmentonderzoek.

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email
Jong medisch specialisten

Carrièrecentrum Zorg

Het CarrièreCentrum Zorg geeft antwoord op functioneringsvragen, carrière- en ontwikkelingsvragen, re-integratie en outplacement.

Bekijk bijvoorbeeld onze individuele sollicitatietraining