Inloggen

Zo maakt u het inbrekers moeilijk

7 handige tips om inbrekers te slim af te zijn

In Nederland worden dagelijks 136 inbraken gepleegd. Woninginbraak komt dus helaas nog veel voor. En met de vakantie voor de deur, is het jachtseizoen voor inbrekers weer geopend. Gelukkig kunt u de kans op een inbraak tijdens uw vakantie verkleinen door het nemen van maatregelen. De meeste inbrekers gaan namelijk voor een snelle buit. Ze haken af als een woning (of praktijk) lastig te betreden is. Om u te helpen hebben we een aantal tips op een rij gezet. Zo bent u de meeste inbrekers te slim af.

1) Plaats afsluitbare deur-/raamgrendels en berg de sleutel op nadat u de deuren en ramen op slot hebt gedaan

Inbrekers boren vaak een gaatje onder het slot van een deur of raam. Zo draaien ze met een ijzerdraad de sleutel om of openen ze de raamsluiting. Met een afsluitbare deurgrendel voorkomt u dat deze om te draaien is. En als u de sleutel op een onbereikbare plek legt, bent u inbrekers nog een stap voor.

2) Draai de voordeur altijd op het slot als u weggaat (ook bij korte uitstapjes)

Hengelen is een beproefde en nog steeds erg succesvolle inbraakmethode: de inbreker probeert dan met een kleerhanger de slothaak van uw voordeur te openen. Toch is dit gemakkelijk op te lossen. Als u de voordeur op slot draait, kunnen inbrekers nooit met een kledinghanger uw deur openmaken. Draai daarom altijd de deur op slot. Ook als u maar voor een korte tijd weg gaat. Extra tip: haal de sleutel altijd uit de deur als u de deur van binnen uit op slot heeft gedraaid.

3) Maak het inbrekers zo moeilijk mogelijk uw deur in te trappen

Inbrekers trappen vaak een deur of raam (gedeeltelijk) in om een woning te betreden. Het is lastig dit soort inbraken te voorkomen. Toch kunt u maatregelen nemen om het risico te beperken. Plaats bijvoorbeeld een stevige deur, of voorzie uw deur van een driepuntsslot. Dit zijn sloten aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant van de deur. Zo zit uw deur en/of raam zo stevig vast, dat een inbreker zich wel een tweede keer bedenkt voor hij of zij uw deur intrapt.

4) Installeer altijd goedgekeurde (cilinder)sloten

Met een tang kunnen inbrekers de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Dit noemt men ook wel de Bulgaarse methode. Zonder cilinder is de deur zo te openen. Installeer goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen en gebruik deze consequent.

5) Voorkom flipperen: installeer een dagschoot

Een (bank)pasje is voor inbrekers een gereedschap om tussen de deur en het kozijn het slot - de 'dagschoot' – in te drukken en te openen. Dit wordt ook wel flipperen genoemd. Draai daarom altijd de deur op slot en haal de sleutel eruit. Daarnaast is het verstandig om een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren. Zo kunnen inbrekers nooit met hun pasjes bij de schoot.

6) Pas op met vakantieberichten op social media

Laat nooit op uw openbare social media accounts weten dat u op vakantie bent. Inbrekers lezen ook mee. En als ze een beetje voorbereidend werk doen, weten ze u ook te vinden op internet. Daarom is het goed zo weinig mogelijk vrij te laten over uw vakantiedata. Vertel alleen mensen die u vertrouwt dat u er tussenuit bent. Zo voorkomt u dat inbrekers weten wanneer ze hun slag kunnen slaan.

7) Zorg voor een bewoonde indruk van uw huis tijdens de vakantie.

Inbrekers houden goed in de gaten of u thuis bent of niet. Daarom is het goed om het huis een bewoonde indruk te laten hebben. Gebruik automatische schakelaars om lichten aan en uit te laten springen. Laat expres wat koffiekopjes, speelgoed of tassen in de woonkamer liggen. Vraag desnoods aan de buren om de brieven en kranten op te ruimen en de gordijnen dagelijks te openen en sluiten. Zo geeft u de indruk dat u nog thuis bent.

Preventie is belangrijk en – zoals u kunt lezen – vaak makkelijk. Toch is het belangrijk dat u uzelf goed verzekert, zodat de schade beperkt blijft bij een daadwerkelijke inbraak. Bij VvAA kunt u een inboedelverzekering aanvragen die bij uw woonsituatie past. Denk bijvoorbeeld aan Allrisk-dekking of Buiten de Deur-dekking, waarmee uw spullen in Nederland ook buitenshuis verzekerd zijn tegen schade en diefstal.

Meer tips ter preventie:

 • Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan. Schuift de pui aan de binnenkant open? Dan is een hardhouten lat tussen het kozijn en de schuifpui een goede optie.
 • Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen.
 • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
 • Voorkom een grote hoeveelheid geld in huis.
 • Leg kostbare apparatuur (laptop, pc, tablet, mobiel) uit het zicht.
 • Berg waardevolle papieren en sieraden op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.
 • Installeer de track&trace-software op uw mobiele apparaten om op afstand uw apparaten te kunnen lokaliseren.
 • Zorg voor voldoende verlichting om uw woning.
 • Zorg dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Laat 's avonds het licht branden als u weggaat. 
 • Verwijder ladders, containers of andere middelen bij uw woning die het gemakkelijk maken om naar binnen te klimmen.
 • Bel altijd 112 bij een verdachte situatie.
Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email
Aanmelden nieuwsbrief | VvAA

Op de hoogte blijven

Vindt u dit artikel interessant? Meld u dan aan voor onze e-mailservice. Daarmee blijft u op de hoogte van meer zaken die u persoonlijk én beroepsmatig raken.

 

Contact met VvAA

U bereikt ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur. We helpen u graag verder.

Uit onderzoek blijkt dat vier van de vijf achter- en voordeuren in Nederland slecht zijn beveiligd. Dit betekent dat een inbreker zonder veel moeite binnen drie minuten een slot kan openbreken.
 
Test uw kennis over inbraak op politiekeurmerk.nl.

Individueel advies

Om na te gaan welke maatregelen er nodig zijn om de kans op inbraak in uw woning of praktijk te verkleinen, kunt u naar een BORG-erkend beveiligingsbedrijf gaan. Informatie over beveiliging en een erkend bedrijf bij u in de buurt vindt u op hetccv.nl.

Korting op inboedelverzekering met certificaat
Vraag aan het beveiligingsbedrijf of zij een BORG-erkend beveiligingscertificaat of een 'certificaat politiekeurmerk veilig wonen' afgeven. Met zo’n certificaat krijgt u veelal ook korting op uw inboedelverzekering. Op de inboedelverzekering bij VvAA krijgt u een korting van 15% op de jaarpremie als u een actueel erkend beveiligingscertificaat kunt overleggen.