Zo maakt u het inbrekers moeilijk

Handige tips tegen inbraak

Utrecht, 10 december 2018 - Woninginbraak komt helaas veel voor. In Nederland worden er dagelijks 136 inbraken gepleegd. In de winter wordt er meer gestolen, zeker met Kerst. Naast de materiële schade heeft een inbraak veel impact op uw privacy en uw veiligheidsgevoel. Gelukkig zijn er deze mogelijkheden om de kans op inbraak te beperken.

De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit en haken af als een woning of praktijk lastig te betreden is. Hier leest u hoe inbrekers te werk gaan en hoe u het ze moeilijk maakt.

1) Gaatje boren om raam of deur te openen

Inbrekers boren vaak een gaatje onder het slot van een deur of raam. Zo draaien ze met een ijzerdraad de sleutel om of openen ze de raamsluiting.

 • Tip: plaats afsluitbare deur-/raamgrendels en berg de sleutel op nadat u de de deuren en ramen op slot hebt gedaan.

2) Deur openen door 'hengel' via brievenbus

Zit de voordeur niet op slot, dan kan een inbreker de slothaak opentrekken via de brievenbus, bijvoorbeeld met een kleerhanger.

 • Tip: draai de deur op slot, ook als u even weggaat, en haal de sleutel eruit. Plaats eventueel een kap over uw brievenbus zodat niemand via de brievenbus binnenkomt.

3) Deur of raam intrappen

Inbrekers trappen vaak een deur of raam (gedeeltelijk) in om een woning binnen te komen. Het is lastig dit soort inbraken te voorkomen.

 • Tip: plaats een stevige deur, of voorzie uw deur van een driepuntsslot. Dit zijn sloten aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant van de deur.

4) Cilinder afbreken/uittrekken

Met een tang kunnen inbrekers de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Dit noemt men ook wel de Bulgaarse methode. Zonder cilinder is de deur zó te openen.

 • Tip: installeer goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen en gebruik deze consequent.

5) Flipperen om de deur te openen

Een (bank)pasje is voor inbrekers een gereedschap om tussen de deur en het kozijn het slot - de 'dagschoot' – in te drukken en te openen. Dit wordt ook wel flipperen genoemd.

 • Tip: Draai altijd de deur op slot en haal de sleutel eruit. U kunt ook een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren.

Meer tips ter preventie:

 • Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan. Schuift de pui aan de binnenkant open? Dan is een hardhouten lat tussen het kozijn en de schuifpui een goede optie.
 • Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen.
 • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
 • Voorkom een grote hoeveelheid geld in huis.
 • Leg kostbare apparatuur (laptop, pc, tablet, mobiel) uit het zicht.
 • Berg waardevolle papieren en sieraden op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.
 • Installeer de track&trace-software op uw mobiele apparaten om op afstand uw apparaten te kunnen lokaliseren.
 • Zorg voor voldoende verlichting om uw woning.
 • Zorg dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Laat 's avonds het licht branden als u weggaat. 
 • Verwijder ladders, containers of andere middelen bij uw woning die het gemakkelijk maken om naar binnen te klimmen.
 • Bel altijd 112 bij een verdachte situatie.
Share op Whatsapp Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Contact met VvAA


Uit onderzoek blijkt dat vier van de vijf achter- en voordeuren in Nederland slecht zijn beveiligd. Dit betekent dat een inbreker zonder veel moeite binnen drie minuten een slot kan openbreken.
 
Test uw kennis over inbraak op politiekeurmerk.nl.
 
 

Individueel advies


Om na te gaan welke maatregelen er nodig zijn om de kans op inbraak in uw woning of praktijk te verkleinen, kunt u naar een BORG-erkend beveiligingsbedrijf gaan. Informatie over beveiliging en een erkend bedrijf bij u in de buurt vindt u op hetccv.nl.

Korting op inboedelverzekering met certificaat
Vraag aan het beveiligingsbedrijf of zij een BORG-erkend beveiligingscertificaat of een 'certificaat politiekeurmerk veilig wonen' afgeven. Met zo’n certificaat krijgt u veelal ook korting op uw inboedelverzekering. Op de inboedelverzekering bij VvAA krijgt u een korting van 15% op de jaarpremie als u een actueel erkend beveiligingscertificaat kunt overleggen.