Let op: tekort nabestaandenpensioen door recente wetswijziging

Vanaf 1 januari 2015 is het maximaal pensioengevend salaris van €160.000 gedaald naar €100.000. Deze wetswijziging heeft grote gevolgen voor het nabestaandenpensioen. Als u (plotseling) komt te overlijden ontvangen uw nabestaanden sinds 1 januari 2015 nu al minder nabestaandenpensioen dan zij in 2014 zouden hebben ontvangen. Hoe compenseert u dit tekort?

Onze adviespraktijk legt de opties aan u voor

Als u een pensioengevend jaarsalaris hebt van meer dan €100.000, kan deze wetswijziging gevolgen hebben voor u en uw nabestaanden. Dit is ook het geval als u parttime werkt en omgerekend naar fulltime meer dan €100.000 zou verdienen. U kunt uw nabestaanden behoeden voor financiële problemen als gevolg van deze wetswijziging. Dit zijn uw opties:

1. U doet er iets aan:

- U wilt berekenen wat het kost het tekort te compenseren en/of direct advies, wij helpen u graag met een passende oplossing.

2. U doet niets:

- U hebt al iets geregeld.

Gelukkig, u hebt iets geregeld voor uw nabestaanden. Als u voor 1 januari 2015 zaken hebt geregeld voor uw nabestaanden, doet u er goed aan te controleren of dit nog voldoet. U hebt bijvoorbeeld een aantal jaar geleden bij de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering gesloten. Bij het hypotheekadvies heeft uw adviseur waarschijnlijk rekening gehouden met de regelgeving dat op dat moment van toepassing was. Het kan dus verstandig zijn om het verzekerde bedrag of de verzekerde bedragen opnieuw te laten berekenen om ongewenste verrassingen te voorkomen. Onze adviseurs nemen uw situatie graag met u door.

- U hebt op dit moment geen nabestaanden.

Er is geen directe aanleiding om in actie te komen als u op dit moment geen nabestaanden hebt. Mocht u gaan samenwonen of trouwen, dan is het verstandig om dit soort zaken meteen te regelen.

- U doet niets, in de wetenschap dat dit uw nabestaanden in financiële problemen kan brengen.

Als u over voldoende middelen beschikt om uw nabestaanden met financiële zekerheid achter te laten, dan is het begrijpelijk dat u nu geen actie onderneemt om het tekort te compenseren. Als u echter (nog) niet over ruime financiële reserves beschikt, dan is het verstandig als u zich hierover laat voorlichten. De financiële problemen kunnen zo groot worden dat uw nabestaanden bijvoorbeeld niet in de huidige woning kunnen blijven wonen.. Wij raden u dringend aan om uit te (laten) rekenen hoe groot het tekort is dat bij uw overlijden kan ontstaan en of dat tekort voor uw nabestaanden te overzien is. Maak online een afspraak voor een telefonisch adviesgesprek.

Lange termijn gevolgen van de wetswijziging

De exacte omvang van de gevolgen op lange termijn van deze wetswijziging is nu nog niet volledig bekend.  Dat geldt ook voor de (mogelijke) oplossingen van pensioenfondsen en werkgevers. 

Ook uw ouderdomspensioen daalt

Behalve een lager nabestaandenpensioen, wordt ook uw ouderdomspensioen lager. De wetgever heeft een fiscale mogelijkheid gecreëerd waarmee u (met beperkte bedragen) tot en met uw pensioendatum extra voor uw oude dag kunt sparen. Hier komt in september (op Prinsjesdag) meer duidelijkheid over. Met deze fiscale mogelijkheid kunt u echter het ontstane tekort op uw ouderdomspensioen niet volledig compenseren. Gezien de complexiteit van deze materie, is het belangrijk dat u zich het komende jaar hierover laat adviseren.  

Bent u tandarts of orthodontist?

Dan bouwt u pensioen op met bijvoorbeeld lijfrentes en niet in een beroepspensioenfonds.  Voor u betekent deze wetswijziging dat de maximale lijfrentepremie die u jaarlijks van de inkomstenbelasting kunt aftrekken, ongeveer gehalveerd is. Hierdoor is de kans groot dat er op uw pensioendatum extra tekorten ontstaan waar u geen rekening mee gehouden hebt. Wilt u advies over hoe groot het ontstane tekort is en hoe u dit kunt oplossen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via mondzorg@vvaa.nl of 030 247 43 68. Wij kunnen u snel verder helpen.

Hebt u hulp nodig?

Hebt u vragen over alle veranderingen in de pensioenwetgeving en de gevolgen voor uw pensioensituatie vanaf 1 januari 2015? Belt u dan met onze Service Desk Verzekeren op 030 247 49 80. Wij helpen u graag. 

Uit onze adviespraktijk

Wij zien in onze adviespraktijk dat de tekorten door de wetswijziging op kunnen lopen tot bruto* tekorten na overlijden van € 25.000 tot € 40.000 per jaar en dat bijvoorbeeld 20 jaar lang. De hoogte van het tekort is natuurlijk wel afhankelijk van leeftijd en de hoogte van het inkomen. Gelukkig is het probleem relatief eenvoudig op te lossen.
* Bruto is voor inkomstenbelasting