Rechter fluit Achmea/Zilveren Kruis terug

Tandartsen ten onrechte in diskrediet gebracht

5 juni 2015 - Achmea/Zilveren Kruis is deze week teruggefloten door de rechter. Na een materiële controle zette de zorgverzekeraar vorig jaar tandartsen met een groot machtsvertoon in de hoek. Achmea had bij 1000 tandartsen 'misstanden' ontdekt. Tandartsen zouden onjuist hebben gedeclareerd, iets wat uitgebreid aan bod kwam in de media. VvAA Rechtsbijstand stond een tandarts bij die volgens Achmea bijna een ton moest terugbetalen. Onterecht, oordeelde de rechter deze week. De zorgverzekeraar werd op alle punten in het ongelijk gesteld en moet alle proceskosten terugbetalen. Lees ook het artikel uit NRC Handelsblad.

Alle incasso's opgeschort

De advocaten en juristen van VvAA Rechtsbijstand hielpen in totaal zo’n 200 tandartsen de terugbetalingen te annuleren. Blijkbaar zag Achmea bovenstaande zaak als proefproject; de andere tandartsen kregen een brief waarin Achmea schrijft dat de incasso's in afwachting van deze uitspraak werden opgeschort.

Als fraudeurs weggezet

Uiteraard hebben zorgverzekeraars een controletaak. In dit geval lijkt dit echter onzorgvuldig en niet transparant te zijn gebeurd. De resultaten daarvan kwamen vervolgens breeduit in de media aan bod zonder bewijsvoering. Veel tandartsen voelden zich als fraudeur weggezet. De zorgverzekeraar vertelde er niet bij dat het uitgebreide onderzoek slechts om circa 0,12% van de declaraties ging.

"Eerst overleggen bij vragen over declaraties"

Edwin Brugman, directeur VvAA Kennismanagement en Netwerken, lichtte een en ander uitgebreider toe in een verzonden persbericht: “Achmea heeft de agressieve claim van vorig jaar niet waargemaakt. We hopen dat dit voor verzekeraars het teken is om voortaan eerst te overleggen over declaraties waar ze vragen over hebben. Door hun gedrag en uitingen is bij het publiek ten onrechte wantrouwen ontstaan, terwijl vertrouwen juist de basis is van de relatie tussen patiënten en zorgverleners.”

KNMT verheugd over uitspraak

De KNMT is verheugd over de uitspraak. Zij heeft haar leden geadviseerd zich in individuele situaties juridisch bij te laten staan door onder meer VvAA en heeft dit ook gefaciliteerd. De beroepsorganisatie van tandartsen voerde op de achtergrond intensief overleg met VvAA.

Update 22 juni

Achmea heeft per brief van 22 juni jl. aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen het vonnis van de Rechtbank. In dezelfde brief meldt Achmea in afwachting van de uitspraak in hoger beroep geen incassoprocedure tegen de tandarts te zullen starten. VvAA ziet deze uitspraak met vertrouwen tegemoet.


Lees ook het persbericht