Inloggen

Onderzoek VvAA en KNMT: tandartsen besteden kwart werkweek aan administratie

21 september 2018 - Tandartsen besteden zo’n 10 uur per week aan administratie. Dat is gemiddeld een kwart van de werkweek. Voor 90 procent van hen vermindert dit het werkplezier. Het meest tijdrovend vinden zij het aanvragen van machtigingen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Administratiedruk tandartsen’ dat VvAA en KNMT deden in het kader van (Ont)Regel de Zorg. 

Een deel van de administratie hoort gewoon bij het werk, maar veel administratie wordt als tijdrovend en onnodig belastend ervaren. Uit de enquête – uitgevoerd door de Argumentenfabriek in opdracht van VvAA en KNMT - blijkt dat tandartsen vinden dat 53 procent van de administratie te veel tijd kost en dat 51 procent van de administratieve handelingen onzinnig is. Ook geeft 62 procent van alle tandartsen aan administratieve handelingen vaak meerdere malen voor verschillende partijen te moeten uitvoeren. 31 procent van de tandartsen heeft het gevoel in staat te zijn de administratieve handelingen in zijn of haar werk terug te brengen.

Top 5 van handelingen die tandartsen als tijdrovend ervaren:

  1. Het aanvragen van machtigingen bij zorgverzekeraars (78%)
  2. Registraties voortkomend uit algemene praktijkrichtlijnen en -protocollen (77%)
  3. Jaarlijkse risico-inventarisatie en -evaluatie (76%)
  4. Registraties voortkomend uit klinische praktijkrichtlijnen en -protocollen (75%)
  5. Elektronische uitwisseling van gegevens via een beveiligde verbinding (75%)

Top 5 van handelingen die tandartsen als het minst zinnig ervaren:

  1. Het aanvragen van machtigingen voor panoramische röntgenopnamen (73%)
  2. Het publiceren van een prijslijst van tandtechnische prestaties (70%)
  3. Het aanvragen van machtigingen voor fluorideapplicatie bij kinderen en herhaalde toepassing (66%)
  4. Het stickeren van houdbaarheidsdata bij goederen met hoge omloopsnelheid (63%)
  5. Het contact met zorgverzekeraars over onjuiste declaraties (61%)

Beter beeld van regeldruk

Volgens KNMT-voorzitter Wolter Brands geven de uitkomsten van het onderzoek nu in ieder geval een beter beeld over hoe tandartsen de regeldruk ervaren. De volgende stap is volgens hem om na te gaan hoe het anders kan en of er zelfs regels geschrapt kunnen worden. “Belangrijk is dat er een goede balans komt tussen wat de regelgeving voor de patiënt enerzijds oplevert en wat het de hulpverlener anderzijds aan inspan­ning kost. Deze balans is nu soms zoek”, aldus de voorzitter.

(Ont)Regel de Zorg

Tijmen Hiep, tandarts en bestuurslid van VvAA: "Het initiatief (Ont)Regel de Zorg van VvAA heeft al veel in beweging gezet om de regeldruk  te verminderen voor uiteenlopende beroepsgroepen in de zorg. Het is goed te zien dat we nu ook binnen de tandartszorg samen met de KNMT kijken hoe we kunnen 'ontregelen' en of we onnodige administratieve handelingen kunnen terugbrengen zodat we meer tijd kunnen besteden aan de patiënt."
 

OntRegelDeZorg
Lees ook:

(Ont)regel de mondzorg. Het meest tijdrovend? Machtigingsaanvragen! (uit: NT/ Nederlands tandartsenblad)