Hoe een scheiding ook soepel kan verlopen

3 augustus 2017 - Na de zomervakantie, ook een bezinningsperiode, is er vaak een piek in het aantal echtscheidingen. Uit elkaar gaan is een emotioneel én financieel proces. Hoe komen alle partijen deze moeilijke periode zo goed mogelijk door? 5 Tips van Gertjan Portman, financieel adviseur en gespecialiseerd in echtscheidingen bij zorgprofessionals.

1. Probeer het in gezamenlijk overleg te regelen
Voorkom dat de rechter de toekomst van u en/of uw kinderen bepaalt. Wikkel de relatie in onderling overleg af. Over het algemeen zijn beide partijen dan sneller tevreden over de uitkomst van het scheidingstraject. Daarnaast is een scheiding in gezamenlijk overleg minder kostbaar. Ook het tijdstraject is beheersbaarder.

2. Ga geen nieuwe financiële verplichtingen aan
Koop bijvoorbeeld geen woning tijdens het scheidingstraject; u weet nog onvoldoende hoe uw financiële toekomst eruit gaat zien en welke risico’s u kunt dragen.

3. Doe geen (financiële) toezeggingen
Doe geen toezeggingen aan uw (toekomstige ex-)partner voordat u de gevolgen overziet. Beloof dus niet meteen dat de ander in de woning mag blijven wonen, loop niet vooruit op de verdeling van het vermogen, geef geen indicatie inzake de omvang van de onderhoudsbijdrage af.

4. Luister niet naar ‘goedbedoelde’ adviezen
Laat u niet gek maken door de verhalen die u hoort op verjaardagsfeestjes, of door bemoeienissen van familieleden, kennissen of vrienden. Ze bedoelen het ongetwijfeld goed, maar zijn weinig objectief.

5. Schakel een specialist voor zorgprofessionals in
Met de begeleiding van een objectieve deskundige die uitgebreide ervaring heeft met scheidingen van medisch professionals komt u tot een zo redelijk mogelijke oplossing. Kiest u voor iemand die volledig is onderlegd op juridisch, fiscaal en financieel gebied, dan voorkomt u dat u voor elk onderdeel naar een ander loket moet (denk aan een advocaat, accountant, pensioenspecialist, financieel adviseur, etc.)


Reacties:

Vooral punt 1 is de belangrijk. Lukt het niet samen, zijn de emoties te hoog, zoek dan een professionele begeleider! Een register Mediator MfN kan u in dit traject goed begeleiden zodat u zelf keuzes maakt, emoties worden uitgewerkt, samen uit de financiën komt, en mede daardoor niet in een vechtscheiding beland. 
Ingrid Munneke, Accent Mediation

Een scheiding is een life event met veel emoties, kinderen en familieband. Een holistische aanpak helpt om de scheiding op de juiste wijze te begeleiden. Samenwerking tussen professionals is daarom van belang. Kijk eens op http://www.holisticpracticehub.nl/holistic-practice/wat-is-holisme
Petra Beishuizen advocaat en mediator

Dit zijn goede adviezen
F.tjabbes

Geef uw reactie

*
*
Koppel in cafe

Over de auteur

Gertjan-PortmanFinancieel adviseur Gertjan Portman, gespecialiseerd in echtscheidingen bij zorgprofessionals, helpt u graag verder bij vragen over consequenties van een (voorgenomen) echtscheiding.  

Argumenten voor of tegen echtscheiding
Wel of niet scheiden?
Mocht u een echtscheiding overwegen, dan is het handig in kaart te brengen wat dat betekent voor uw financiële situatie, uw werk en/of gezin en de juridische afwikkeling. Met de VvAA Argumentenkaart Echtscheiding zet u uw emotionele, financiële en juridische overwegingen op een rij.