Patiënt is dupe van beperkende voorwaarden zorgverzekeraars

22-11-2016 - Zorgverleners kunnen door hun afspraken met zorgverzekeraars vaak niet de zorg leveren die zijzelf het best achten. De patiënt is hiervan de dupe. Dit blijkt uit onderzoek van VvAA en de Consumentenbond. Behandelingen worden onder druk van zorgverzekeraars ingekort of patiënten ontvangen alternatieve – vaak minder geschikte – medicijnen.

Lees ook op NOS.nl: Patiënten dupe van voorwaarden zorgverzekeraars'

Artsen, fysiotherapeuten, psychologen en andere (para)medici zeggen door zorgverzekeraars te worden beknot in het aantal of de duur van behandelingen, op straffe van een boete of zelfs het verliezen van het complete contract. Volgens de Consumentenbond en VvAA zouden die beperkende afspraken vanaf het begin glashelder moeten zijn.

Onduidelijkheid door geheimhoudingsplicht

Twee op de drie zorgverleners geven nu aan dat ze een geheimhoudingsplicht in hun contract hebben over de afspraken met de zorgverzekeraar. Dit creëert onduidelijkheid bij de patiënt en bedreigt de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg. Zorgverzekeraars blijven aanvullende zorgverzekeringen aanbieden met bijvoorbeeld dertig fysiotherapiebehandelingen extra, terwijl zorgverleners vanwege hun werkcontract nog niet de helft kunnen geven. 

Verzekeraar op stoel zorgverlener

Onacceptabel, zegt directeur van de Consumentenbond Bart Combée hierover. Hij vindt dat verzekerden de zorg moeten krijgen waarvoor ze hebben betaald, van de zorgaanbieder die ze hebben gekozen. Anders gaat de verzekeraar via contractvoorwaarden op de stoel van de zorgverlener zitten, aldus Edwin Brugman, directeur Kennismanagement en Netwerken bij VvAA.

Stelling: door beperkende voorwaarden in mijn contract kan ik niet altijd de beste zorg geven.


Deze uitspraak geldt voor mij %
Apotheker 92%
Fysiotherapeut 71%
Logopedist 71%
Geestelijke gezondheidszorg 70%
Medisch specialist 54%
Mondzorg 46%
Huisarts 42%
Overig 61%
Het gaat in deze tabel om zorgverleners die één of meer contracten bij zorgverzekeraars hebben.