Inloggen

Regeldruk zorgverleners periodiek in kaart gebracht

Zorgverleners: Laat je stem horen via De Nationale (Ont)Regelmonitor

6 december 2018 - Zorgverleners, hoe gaat het vandaag? Met die vraag is deze week De Nationale (Ont)Regelmonitor van start gegaan. Minimaal twee keer per jaar gaat VvAA samen met diverse beroepsorganisaties de status van de regeldruk volgens zorgverleners in beeld brengen. Zo houden we met elkaar de vinger aan de pols bij de realisatie van het Actieplan (Ont)Regel de Zorg. Net zolang tot zorgverleners merkbaar meer tijd hebben voor hun patiënten. 
 
Het afgelopen jaar gaven ministers Bruins en De Jonge het al aan in de Tweede Kamer: “We stoppen pas als zorgverleners merkbaar minder regeldruk ervaren.” Die uitspraak vormt de basis voor De Nationale (Ont)Regelmonitor waarin zorgverleners in vijf minuten tijd zélf kunnen aangeven of zij daadwerkelijk minder regeldruk ervaren in hun dagelijkse praktijk.

De monitor onderzoekt hoe en in welke mate zorgverleners regeldruk ervaren in de dagelijkse praktijk, waar de regels – volgens hen – vandaan komen en welk effect dit heeft op hun functioneren, plezier in het werk en vanzelfsprekend de zorg die zij verlenen aan patiënten. 
 

(Ont)Regel de Zorg

De Nationale (Ont)regelmonitor wordt een jaar na de start van de beweging (Ont)Regel de Zorg geïntroduceerd. Nadat in oktober 2017 bekend werd dat zorgverleners minimaal 40% van hun tijd kwijt waren aan onzinnige administratie, sloeg het zorgveld de handen ineen. Na de grootschalige schrapconferentie in november 2017, volgden begin 2018 de ‘Schrap- en Verbetersessies' waar honderden zorgverleners aan deelnamen.

Eind maart werden de 62 concrete schrappunten gepresenteerd. Deze punten vormden de basis voor het Actieplan (Ont)Regel de Zorg met meer dan 150 maatregelen waarmee de ministers Bruins en De Jonge zich committeerden aan het terugbrengen van de regeldruk voor zorgverleners. 
 
Cartoon 'de zorgelijke professional'

Meedoen?

Laat ons in De Nationale (Ont)Regelmonitor weten hoe het staat met de regeldruk in uw dagelijkse praktijk.

Naar de monitor

Deelname: 5 min.