Quickwins voor dierenartsenpraktijken

In een eerder artikel schreven we over de knelpunten waar dierenartsen in hun praktijk tegenaan lopen. De meeste van deze knelpunten zijn diepgeworteld. Toch zijn er een aantal quickwins waarmee u de voornaamste punten direct zelf op kunt pakken. 


Breng de kostprijs van behandelingen in kaart

Veel dierenartsen hebben onvoldoende inzicht in wat een veterinaire behandeling allemaal kost. Het gevolg daarvan is dat wat ze in rekening brengen vaak onder de kostprijs zit, zonder dat ze het zelf weten!

Breng de gehele behandeling in kaart en klok deze. Vanaf het moment dat de patiënt de behandelkamer inkomt tot het moment dat u hem in een hokje stopt. Of tot u hem teruggeeft aan de eigenaar, want opname kost ook geld. Misschien belt u de eigenaar ook nog eens na, klok dit ook. U zult versteld staan hoeveel tijd u eigenlijk in een patiënt stopt. In veel gevallen staat dit niet in verhouding tot wat u voor de behandeling ontvangt. Kijk ook hoe lang uw assistent bezig is met de apotheek, hij of zij u assisteert tijdens een operatie en hoeveel tijd baliewerk kost.

Ga dicht op het inkoopproces en voorraadbeheer zitten

Gemiddeld wordt er een paar duizend euro per jaar over de balk gegooid aan bijvoorbeeld medicijnen of voer dat over datum is en dat niet meer verkocht kan worden.

Houd bij hoeveel u nou eigenlijk per jaar weggooit aan medicijnen en aan voer. Pas uw inkoop hier op aan. Hier kunt u direct veel geld mee besparen. Wees ook niet bang om medicijnen die u nauwelijks gebruikt enkel in hele verpakkingen te verkopen. Anders blijft u ermee zitten.

Over de auteur


  Brigitte Cornelissen
veterinair brancheconsultant bij VvAA

 "Met visie, kennis en samenwerking, halen we het beste uit dierenartsenpraktijken."

Voor praktijkhoudende dierenartsen

Knelpunten bij dierenartsenpraktijken

Wat zijn de grootste knelpunten bij het voeren van een praktijk, en wat kunt u er zelf aan doen?
Dierenarts van loondienst naar praktijk
Praktijkoptimalisatie Plan
Waar laat u geld liggen in uw praktijk? Een efficiënte bedrijfsvoering is meer dan ooit essentieel.
Bij 18 praktijken is er nu al een totaal van € 398.664 gevonden. 
Lees meer
Praktijkorganisatie Anno Nu

Uw praktijk staat midden in de maatschappij, tussen de mensen en midden in de zorg. Welke veranderingen in de maatschappij hebben effect op uw praktijk?