Praktijkbeëindiging

23-11-2012 

Op een gegeven moment breekt er een fase aan dat u gaat nadenken over de beëindiging van uw onderneming. Voor de beantwoording van de vragen die dan op u af komen, hebt u juridische, fiscale en financiële kennis nodig. Vanuit onze adviespraktijk hebben we een checklist voor u ontwikkeld met de verschillende onderwerpen die om uw aandacht vragen.

Uw checklist 'praktijkbeëindiging'

De onderwerpen waarop u antwoorden zult moeten vinden die aansluiten op uw situatie, zijn:

 • Een opvolger vinden
  Het is niet meer altijd vanzelfsprekend dat voor een praktijk een opvolger gevonden kan worden. Dit is ook afhankelijk van de regio en het medisch beroep. Een van de oorzaken is de behoefte bij veel mensen om parttime te werken: u moet dan niet op zoek naar één maar naar twee of meer opvolgers. Daarnaast is de prijs van onroerend goed in de afgelopen dertig jaar sterk gestegen. De mogelijke opvolger kan hierdoor de financiering van uw praktijkpand moeilijker rond krijgen of afzien van de hoge financieringslast. Het is dan ook verstandig om op tijd te beginnen met het vinden van een opvolger.
 • Overdracht van de praktijk
  Het is belangrijk de overdracht van de praktijk goed vast te leggen door middel van een overdrachtscontract. Hierin worden een aantal zaken duidelijk geregeld. Denk hierbij aan overnameprijs van de inventaris, de wijze van introductie van de opvolger en het afscheid van uw patiënten. Bij wet is geregeld dat het in de praktijk werkzame personeel meegaat naar de opvolger. De VvAA praktijkadviseur kan voor u een overdrachtscontract opstellen.
 • Fiscale gevolgen van stoppen
  Als u gaat stoppen met de praktijk en deze overdraagt, stopt u met uw onderneming. Er zal op dat moment een balans moeten worden opgemaakt en zult u moeten afrekenen met de Belastingdienst. Zo zal er een stakingswinst berekend worden en hierover moet u inkomstenbelasting betalen. Bedrijfsmiddelen die niet naar uw opvolger gaan, worden nu uw privé vermogen. Veel kosten waarvan u gewend was deze fiscaal gezien te verrekenen met uw beroep zullen niet meer aftrekbaar zijn. Omdat de materie zeer complex is, is goed overleg met een VvAA praktijkadviseur en fiscaal adviseur noodzakelijk.
 • Lijfrente en pensioen
  Voordat u besluit om te stoppen met uw praktijk is het raadzaam om te kijken wat uw financiële positie is nadat u gestopt bent met werken. Vragen die daarbij gesteld kunnen worden zijn: wat houd ik over uit de verkoop van mijn praktijk, wanneer kan mijn pensioen ingaan, wat is de hoogte van mijn pensioen, en wat zijn de fiscale consequenties als ik een lijfrenteverzekering heb afgesloten in het verleden?

 

Contact met VvAA

Ontdek wat een financieel adviseur voor u kan betekenen: