Inloggen

Oplaadpunt voor uw elektrische auto?

29 april 2015 - Het aantal elektrische auto’s In Nederland groeit snel. Steeds meer particulieren en bedrijven willen een oplaadpunt zo dicht mogelijk bij hun deur. Voelt u ook wel voor die luxe, informeer dan eerst bij uw gemeente naar het beleid voor oplaadpunten. Dat kan u veel problemen besparen.


Op eigen terrein of aan de weg?

Als u het oplaadpunt wilt plaatsen op uw eigen terrein, is dit meestal geen probleem. Wilt u het oplaadpunt realiseren in de openbare ruimte, dan moet u goed opletten. Het betreft immers grond van de gemeente. Als gevolg van de plaatsing van een oplaadpunt komt bovendien soms een parkeerplaats te vervallen.

 

Regels verschillen per gemeente

Om wildgroei te voorkomen hebben veel gemeenten nu beleidsregels opgesteld die aangeven onder welke voorwaarden een oplaadpunt wordt toegekend. NUON, waarnaar veel gemeenten verwijzen, meldt ze op haar website:
  • U bezit een volledig elektrisch of een Plug-in hybride motorvoertuig met 4 wielen (of meer).
  • De maximum snelheid van het voertuig is tenminste  60 kilometer per uur en is voorzien van een Europese goedkeuring.
  • U woont of werkt in de gemeente waarvoor u een plaatsingsverzoek indient.
  • U hebt niet de mogelijkheid om op eigen terrein te parkeren.
  • Er is geen openbaar oplaadpunt binnen 300 meter.
Bovendien moet de gemeente op grond van de Wegenverkeerswetgeving voor de plaatsing van een oplaadpunt een verkeersbesluit nemen. Het is daarom belangrijk dat u vooraf informatie bij de gemeente inwint of plaatsing van het gewenste oplaadpunt mogelijk is en onder welke voorwaarden.

 

Protesteren uw buren? Bel de VvAA juridische helpdesk

Nadat de gemeente positief heeft beslist op de aanvraag voor het oplaadpunt in de openbare ruimte, kunnen omwonenden bezwaar maken tegen dit besluit. Zorgprofessionals die lid zijn van VvAA, kunnen in dat geval contact met onze juridische helpdesk via telefoonnummer 030 247 49 99. Wij  helpen u graag verder, ook als u geen rechtsbijstandverzekering hebt.

 

Voorkom lichamelijk letsel

Trekt u vooral geen kabel over de stoep om de auto op te laden. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren en is bovendien niet toegestaan.

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Over de auteur

Jurist Onno Wilkens | VvAA

Onno Wilkens

Effectief en efficiënt rechtshulp verlenen


Mijn expertises: 

Bestuursrecht

Omgevingsrecht

Burenrecht

Veterinair tuchtrecht


linkedin vvaa  Bekijk mijn profiel

Neem contact op met VvAA  06 - 10 03 53 02

contactformulier  Stuur uw bericht