Inloggen

Op zoek naar de juiste balans? Het antwoord begint bij jou!

28 september 2018 - Ongeveer 10 tot 15 % van de medisch specialisten in Nederland loopt rond met een verhoogd burn-out risico en bij AIOS ligt dit aantal hoger. Een burn-out ontstaat niet ineens. Het is een geleidelijk proces dat zich kenmerkt door extreme vermoeidheid of uitputting, een cynische houding of afstand ten aanzien van je werk en een verminderde persoonlijke bekwaamheid om het werk te doen. Vermoeidheid en het beroep op de energievoorraad neemt toe en langzaam loopt de accu leeg.

Het leven van een AIOS gaat niet alijd over rozen

Menig AIOS worstelt met de uitdaging om een goed evenwicht te vinden tussen werk, privé en opleiding. Hoe komt het dat de werkdruk als hoog wordt ervaren; zijn de eisen in de loop van de jaren strenger geworden? Dat is maar de vraag. Wel spelen andere factoren een rol. Vroeger bestond het gros van de artsen uit mannen die zich volledig op hun werk konden richten, omdat hun vrouw het reilen en zeilen thuis regelde. Die situatie is veranderd.

De jonge specialist, of je nu man of vrouw bent, heeft niet alleen met eigen ambities te maken, maar ook met die van de partner. Daarnaast legt een AIOS doorgaans de lat extreem hoog. Het werk goed doen, een leuke partner zijn, een dynamisch sociaal leven leiden, kinderen krijgen tijdens de opleiding en dan ook nog een goede ouder zijn. Dat is lastig te combineren met een baan die, laten we eerlijk zijn, erg zwaar is. Bovendien wordt de druk soms ook bepaald door zorgen over de toekomst. Bij afronding van de opleiding, liggen de banen niet voor iedereen voor het oprapen. Verder werken ook een aantal opvattingen in de medische wereld niet bevorderlijk, zoals: “artsen zijn niet ziek maar patiënten zijn ziek” en “een goede dokter is een keihard werkende dokter”.  

Je staat altijd klaar voor anderen

De balans terugvinden begint vaak met leren “NEE” zeggen. Een advies dat simpel lijkt maar juist bij dokters soms lastig uit te voeren is. Veel artsen hebben voor hun vak gekozen omdat ze andere mensen willen helpen en beter maken. Altijd voor anderen klaar staan. Maar deze houding heeft ook een keerzijde. Altijd gericht zijn op de behoeften van een ander en je eigen welzijn op de tweede plaats zetten, dat houdt geen mens vol, ook een arts niet.

Hoe kom én blijf je in balans?

De optimale balans verschilt per persoon. Het herwinnen van een goede balans begint bij uitzoeken waar die voor jou ligt. De één is gebaat bij de principes en technieken van timemanagement. De ander gaat op zoek naar de oorzaken van het eigen gedrag. Hoe komt het dat je eigen wensen behoeften structureel op de tweede plaats komen? Waarom is het zo lastig om directer te zijn? Weer anderen richten zich op het managen van energie in plaats van het managen van tijd. In welke richting wil je je leven laten verlopen? Waar loop je warm voor en wat vindt je echt belangrijk? Aandacht hebben voor vier vormen van energie: fysieke energie, emotionele energie, mentale energie en spirituele energie en van daaruit jouw balans (her)vinden.

Laad zelf je accu op

De neiging is vaak om maar door te gaan. Door te gaan op dezelfde weg en vervolgens nog een tandje bijschakelen. Het inzicht dat dat misschien tijdelijk maar niet structureel helpt, komt meestal pas als iemand omvalt. Het antwoord begint daarom bij jou. Door te (h)erkennen dat de accu langzaam leeg loopt en de wijzer op rood komt te staan en hulp te zoeken die bij jou past. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Alles voor jou als AIOS | VvAA

Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met je startersadviseur bij jou in de buurt.

    Wie is jouw adviseur?

    Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email