Inloggen

Ook het bedienen van uw mobiele telefoon in de houder is verboden

15 september 2017 - Het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden, dat weet iedereen inmiddels wel. Maar wat valt er nu wel en niet onder het begrip “vasthouden” en wat is dus verboden?

Vasthouden telefoon tijdens het rijden

Recent werd een bestuurder beboet voor het vasthouden van zijn telefoon tijdens het rijden. De bestuurder vocht de boete aan bij de kantonrechter en voerde aan dat hij de telefoon niet had vastgehouden. De telefoon zat immers bevestigd in een houder op het dashboard en dat is iets anders dan vasthouden. Hij stapte dan ook naar de rechter.

Jurisprudentie en regels over vasthouden

De rechter gaat uit van de vaste jurisprudentie. Daarin is bepaald dat het begrip “vasthouden”, met het oog op de verkeersveiligheid en de mogelijkheid tot handhaving, ruim moet worden uitgelegd. Jaarlijks vallen er in het verkeer enkele tientallen doden en bijna driehonderd gewonden door het gebruik van mobiele telefoons. De oorzaak daarvan is gelegen in twee factoren. In de eerste plaats is er bij handmatig telefoneren slechts één hand beschikbaar. In de tweede plaats wordt de aandacht van de bestuurder door het voeren van een telefoongesprek afgeleid van de verkeerssituatie. De combinatie van deze twee brengt een risico voor de verkeersveiligheid met zich mee.

Onze RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990) bepaalt het volgende: “het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden”. 

Terechte boete

Door de kantonrechter is in deze zaak geoordeeld dat de bestuurder tijdens het bedienen van de telefoon, ook wanneer deze in een telefoonhouder is geplaatst, gedurende enige tijd slechts met één hand de noodzakelijke verkeershandelingen kan verrichten. Het met de andere hand bedienen van de telefoon leidt de bestuurder af van de verkeerssituatie. Dit is gevaarlijk. De rechter oordeelde dan ook dat onder het begrip “vasthouden” ook moet worden verstaan het met een hand bedienen van een telefoon terwijl deze geplaatst is in een telefoonhouder die bevestigd is op het dashboard. En dus was de boete terecht opgelegd.

Kortom

In eerdere zaken was al geoordeeld dat het klemmen van een telefoon tussen hoofd en schouder, het plaatsen van een telefoon tussen oor en hoofddoek en het bevestigen van de telefoon aan de pols onder het begrip “vasthouden valt”. Nu heeft de rechter daar aan toegevoegd het bedienen van de telefoon, ook wanneer deze in een telefoonhouder is geplaatst. Wees gewaarschuwd!

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email
Ook het bedienen van uw mobiele telefoon in de houder is verboden | VvAAOver de auteur

Jurist Baukje Dijkstra | VvAA

Baukje Dijkstra

Hoofd, hart én handen


Mijn expertises:

Algemeen verbintenissenrecht

Contractenrecht

Coaching


linkedin vvaa  Bekijk mijn profiel

Neem contact op met VvAA  06 - 12 74 38 61

contactformulier  Stuur uw bericht