OM start voor het eerst strafrechtelijk onderzoek naar euthanasie door arts

02 oktober 2017 - Voor het eerst sinds de invoering van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek (euthanasiewet) in 2002 heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten dat er een strafrechtelijk onderzoek gestart moet worden naar een euthanasie verricht door een arts.

Het OM is na bestudering van het oordeel van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) tot de conclusie gekomen dat de arts (specialist ouderengeneeskunde) mogelijk strafbaar heeft gehandeld. Dit is op 28 september 2017 door het OM bekend gemaakt (zie de website www.om.nl).

De euthanasie werd in het voorjaar van 2016 door de arts uitgevoerd bij een 74-jarige ernstig demente, wilsonbekwame vrouw in een verpleeghuis. Patiënte had weliswaar enkele jaren voor haar opname in het verpleeghuis een wilsverklaring opgesteld, maar die was volgens de RTE onduidelijk en tegenstrijdig. Daarnaast heeft de arts naar het oordeel van de RTE een grens overschreden bij de uitvoering van de euthanasie.

Op basis van de uitkomsten van het strafrechtelijk onderzoek, zal het OM later beslissen of de arts al dan niet vervolgd moet worden.

Zie voor meer informatie hierover het artikel in de Volkskrant d.d. 29 september 2017.

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Over de auteur

Jurist Valéry Daniels | VvAA

Valéry Daniels

Advocaat


Ik ben graag de steun en toeverlaat voor mijn cliënten


Mijn expertises:

Gezondheidsrecht

Klacht- en tuchtrecht

IGZ vraagstukken

Medisch strafrecht


linkedin vvaa  Bekijk mijn profiel

Neem contact op met VvAA  06 - 53 90 54 15

contactformulier  Stuur uw bericht