Nee tegen winstuitkering zorgverzekeraars aan aandeelhouder

25 januari 2017 - Het zou verboden moeten blijven: zorgverzekeraars die hun aandeelhouders winst uitkeren. Want dat is niet in het belang van verzekerden. Toch willen verzekeraars als Achmea en ASR dit. Hun wens staat deze week in de Tweede Kamer ter discussie, op initiatief van het CDA, de SP en PvdA. In een brief verzocht VvAA de kamerleden gisteren het wetsvoorstel tégen de winstuitkering door zorgverzekeraars te steunen.

Normaal zijn zorgverzekeraars coöperaties; doordat hun leden de verzekerden zijn, wordt er alleen in hun belang gehandeld. Maar dit geldt niet voor de zorgverzekeraars die onder het Achmea-concern vallen, zoals Zilveren Kruis, De Friesland en ASR. Deze zorgverzekeraars hebben andere 'eigenaren' dan hun verzekerden en die eigenaren zijn wel gebaat bij een winstuitkering.

Deze week dienden Hanke Bruins Slot (CDA), Renske Leijten (SP) en Lea Bouwmeester (PvdA) een wetsvoorstel in tegen het plan om zorgverzekeraars toestemming te geven winst uit te keren aan aandeelhouders. De eerste termijn van de (plenaire) behandeling van het wetsvoorstel vond dinsdag 24 januari plaats. Inmiddels is bekend dat een ruime kamermeerderheid hun wetsvoorstel steunt. Donderdag 26 januari is de stemming.

>> Winstuitkering verzekeraars wordt mogelijk verboden

Blog en brief
VvAA is tegen winstuitkering aan aandeelhouders door zorgverzekeraars en stuurde de kamerleden 24 januari deze brief. Directeur Edwin Brugman van Kennismanagement en Netwerken plaatste over het onderwerp een blog op ArtsenAuto.nl