Eerste Europese MS Hackathon van start

Dit weekend (op 21 en 22 mei 2016) is het zover: dan gaat de eerste Europese MS Hackathon van start. Van zaterdagochtend 8.00 uur tot zondagavond 22.30 uur sluiten honderdvijftig artsen, hackers, programmeurs, mensen met MS en creatieven zich op in de strijd tegen MS.

Doel

Doel is ideeën en oplossingen te ontwikkelen die nieuwe inzichten geven in de ziekte Multiple Sclerose en het leven van patiënten vergemakkelijken. Een vakjury kiest aan het einde van het weekend de drie meest innovatieve ideeën. 

Dromen

De MS Hackathon is een initiatief van Mobile Doctors, onderdeel van VvAA, en de stichting MoveS en wordt georganiseerd in samenwerking met het VUmc MS Centrum Amsterdam, IBM, PwC en Many2More. Thomas Sanders, patiënt en mede-oprichter van MoveS: “Als je de diagnose MS krijgt, betekent dit dat een deel van de dromen die je hebt niet meer uitkomt. Het bij elkaar brengen van de verschillende partijen zorgt er hopelijk voor dat we een paar dromen wel uit kunnen laten komen."

Volg de MS Hackathon

Volg de ontwikkelingen van de #MSHackathon dit weekend op Twitter: 

Ongrijpbare ziekte

MS is een van de meest ongrijpbare neurologische ziektes bij jong volwassenen, omdat de ziekte zich vaak in een onvoorspelbaar patroon ontwikkelt. MS kenmerkt zich door ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg en door verlies van hersenweefsel. Hierdoor kunnen signalen de spieren niet bereiken, met tintelingen, geheugenproblemen en verlamming tot gevolg. MS is dus een ziekte van het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en geen spierziekte, wat vaak wordt gedacht. 

Een kleine 20.000 Nederlanders heeft MS, wereldwijd zijn er 2,5 miljoen patiënten. Waardoor de ziekte wordt veroorzaakt, is niet bekend. Duidelijk is wel dat ook omgevingsfactoren een rol spelen; in mildere klimaten komt MS minder voor. Maar ook erfelijkheid, virusinfecties en eetgewoontes hebben invloed. 

Belangstelling

De belangstelling om deel te nemen aan de MS Hackathon was heel groot. Met honderdvijftig artsen, hackers, programmeurs, mensen met MS en creatieven zit de hackathon ‘bomvol’. De deelnemers zijn verdeeld over ruim 20 teams die gebruik kunnen maken van onder andere (openbare) data, API’s (hulpmiddelen om twee verschillende systemen informatie met elkaar uit te laten wisselen), en een koppeling naar het cognitieve computersysteem Watson en het ontwikkelplatform Bluemix van IBM. De teams worden begeleid door een breed expert panel van mensen met MS, artsen, onderzoekers en business consultants. 

Wedstrijd

Aan de MS Hackathon is ook een wedstrijdelement verbonden. Het beste idee wordt beloond met een cheque van 3.000 euro en een Accelerator Program, ter waarde van 100.000 euro. Het winnende idee wordt aan het eind van het weekend bekend gemaakt. 

Wouter Bos over de MS Hackathon


“Tijdens de MS Hackathon komen niet alleen artsen en onderzoekers samen, maar ook hackers, designers, engineers en creatieven, omdat ze zich verbonden voelen met 1 ambitie: MS begrijpen, MS vertragen en MS bestrijden”, zo zegt Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc in een videoboodschap aan de deelnemers van de hackathon. 

Wat is een hackathon?

Een hackathon is een samentrekking tussen 'hacken' en 'marathon'. "De hackathon is een snelkookpan waarbij het brein van de deelnemers op volle toeren werkt”, licht Richard Faas van VvAA, verantwoordelijk voor Mobile Doctors, toe. “Mobile Doctors wil zorgvernieuwers met verschillende achtergronden samenbrengen, zodat ze elkaar inspireren om zo de zorg te verbeteren. "