Inloggen

KU Leuven presenteert uitkomsten prevalentieonderzoek Peer Support in de Zorg

Impact op zorgprofessional bij patiëntveiligheidsincident met klacht- of tuchtzaak groot.

22 februari 2019 - Sinds 2015 faciliteert VvAA het Leernetwerk Peersupport in de Zorg. Het Leernetwerk helpt zorgorganisaties, inmiddels 29 Nederlandse ziekenhuizen, beter om te gaan met de impact van een incident op de zorgprofessional en de organisatie. Vast onderdeel van het Leernetwerk vormt het jaarlijkse ‘prevalentieonderzoek’. Voor het derde jaar op rij zijn de uitkomsten van dit onderzoek vandaag gepubliceerd door de KU Leuven.

Net als vorig jaar laat het onderzoek zien dat veel Nederlandse zorgverleners (vier op de vijf artsen en verpleegkundigen) te maken krijgen met een zogenaamd patiëntveiligheidsincident: een onbedoelde gebeurtenis tijdens het zorgproces die tot schade leidt, had kunnen leiden of nog zou kunnen leiden. Deze uitkomsten zijn in overeenstemming met andere buitenlandse onderzoeken.

Het onderzoek laat zien dat een patiëntveiligheidsincident niet alleen een enorme impact heeft op de patiënt en zijn of haar naaste(n) maar ook op de zorgverlener zelf. Daarbij is nu voor het eerst heel specifiek ingezoomd op de concrete symptomen waar zorgverleners na een incident waar een klacht of tuchtzaak uit volgt, last van hebben, zoals stress, angst en flashbacks.

VvAA ondersteunt de conclusie van Prof. Dr. Kris Vanhaecht dat er meer aandacht is vereist voor de begeleiding van zorgverleners hierin. Loes van der Linden, facilitator van het Leernetwerk Peer Support in de Zorg: “Als belangrijkste partij in de markt die zorgverleners begeleidt bij een klacht of tuchtzaak, zijn wij natuurlijk bekend met de enorme impact die een klacht of tuchtzaak heeft op zorgverleners. Juist daarom faciliteren wij het Leernetwerk. Hierin ondersteunen we zorgprofessionals om zelf, binnen hun ziekenhuis, een peer-support-systeem op te zetten en te implementeren zodat zij en hun collega’s snel en lokaal worden ondersteund en begeleid na een incident. Het is belangrijk dat nu nog specifieker is vastgesteld van welke symptomen zorgverleners last kunnen hebben in zo’n situatie. Dat helpt om hen nog beter te kunnen ondersteunen en begeleiden.”

Meer informatie

Bekijk meer informatie over het Leernetwerk Peer Support in de Zorg en de nieuwe startdatum voor de training op: vvaa.nl/opleidingen/peer-support-in-de-zorg.
Leernetwerk Peer support in de Zorg