Inloggen

Kostenverschil vermogensbeheerder groot

Krijg inzicht in gevolgen voor rendement

19 juni 2018 - Beleggen bij een vermogensbeheerder levert vaak mogelijkheden op om naast uw pensioen, vermogen op te bouwen. Let wel op: de kosten die u aan uw vermogensbeheerder betaalt, zijn van grote invloed op het eindresultaat. VvAA vergeleek de kosten van vermogensbeheerders. Veel mensen blijken te veel voor de dienstverlening te betalen.

Zeker in tijden van lage spaarrente lijkt beleggen aantrekkelijker dan sparen met een lage rente. Veel mensen willen met het beoogde rendement later een aanvullend inkomen creëren, hun hypotheek eerder aflossen of de studie van de kinderen bekostigen. VvAA beheerd indexbeleggen vergeleek de kosten van vermogensbeheerders voor haar leden die (willen) beleggen bij een grote vermogensbeheerder of bij een grootbank met vermogensbeheer.

Zoals u in onderstaande tabel leest, zijn de verschillen groot.
Eén procent verschil in kosten over een bedrag van € 100.000 kan al gelijk staan aan de waarde van een nieuwe gezinsauto of een aangeklede Porsche Macan.

Totale kosten per jaar als % van € 100.000,- belegd vermogen

Klik op de grafiek voor een grote versie: 


Grafiek vermogensbeheerders 550

Eén procent verschil al groot waardeverlies of winst

Anja Hennink, vermogensbeheerder bij VvAA: “Eén procent verschil in kosten over een bedrag van € 100.000 kan al gelijk staan aan de waarde van een nieuwe gezinsauto of een aangeklede Porsche Macan. Daarom help ik onze leden graag precies te weten hoeveel zij waarvoor betalen en wat hen dat oplevert.”

Noodzakelijk vermogen

Voor sommige leden is het rendement noodzakelijk vermogen; bedoeld als aanvulling op hun inkomen. Of op hun (partner)pensioen. Denk aan het opvangen van onverwachte situaties zoals het overlijden van een partner. Hennink: “Vanuit mijn jarenlange ervaring met onze leden weet ik helaas dat dat aangrijpende situaties kan geven. Kortom, of leden nou beleggen om verwachte of onverwachte kosten op te vangen, het is verstandig om in ieder geval geen onnodig hoge kosten te maken voor de dienstverlening van een vermogensbeheerder.”

>> Lees ook Overblijvende partner in Arts en Auto over eventuele grote achteruitgang van de nabestaandenvoorziening bij het verdwijnen van ANW-compensatie (Algemene nabestaandenwet).

Scan: weet u of u te veel betaalt

Weten of u teveel betaalt en snel helder inzicht in uw vermogensbeheerportefeuille? VvAA helpt u als VvAA-lid eenvoudig met een scan van uw huidige portefeuille voor maar
€ 125,- (echte waarde € 250,-). U ontvangt op één A4 inzicht in uw kosten; een  ledenadviseur vertelt u telefonisch helder wat de conclusies voor u zijn. Ook ziet u hoe de kosten van uw vermogensbeheerder zich verhouden tot het aanbod in de rest van de markt.

Scan aanvragen

U vraagt uw scan aan via een mail met uw lidnummer aan vermogensbeheer@vvaa.nl. Of bel met Anja Hennink of Adri van der Steen via 030 - 247 43 21.