Blog

Voorkom problemen na de (ver)koop van een woning

19 januari 2021
Leestijd 3 min

Een verhuizing wordt vaak gezien als een leuke maar ook heftige tijd. Zo is het heel fijn om de nieuwe woning te betrekken, maar aan het ‘gedoe’ met vragenlijsten, de bouwkundige keuring en notariële aktes wordt veelal weinig aandacht besteed.

Als alles goed verloopt is dat geen probleem, maar wat nu als u in de woning opeens lekkages aantreft of als de koper van uw oude woning u aansprakelijk stelt voor verborgen gebreken? Graag geven wij u een aantal handige preventietips, zowel voor de koper als verkoper.

Vanuit de verkoper

      1. Geef een volledig overzicht van (oude) gebreken.
        De verkoper van een woning heeft een mededelingsplicht. Dat betekent dat de verkoper een volledige en deugdelijk omschrijving dient te geven van de woning. Doet u dit niet, dan is de kans aanwezig dat u na de overdracht van de woning alsnog aansprakelijk wordt gesteld voor gebreken waar u de koper over in had moeten lichten. De schade kan dan hoog oplopen.

        Zorg er dus voor dat de beschrijving op de verkoopsite en in de brochure klopt en dat u de vragenlijsten volledig en naar waarheid invult.

      2. Bespreek de koopakte met uw makelaar.
        Veelal wordt een standaard NVM-koopakte gebruikt, maar er bestaan ook andere modellen. Kijk samen met uw verkoopmakelaar of de meest recente versie wordt gebruikt en of er aanvullende bepalingen in de akte opgenomen moeten worden. Zo kan een ouderdomsclausule wenselijk zijn bij oude woningen. Als er aanvullende afspraken zijn gemaakt over bijvoorbeeld ontbindende voorwaarden, zoals een financieringsvoorbehoud, moeten deze ook op de juiste wijze worden geformuleerd in de koopakte.

        Uiteraard is het ook van belang om de andere bepalingen door te nemen. In de toelichting bij de koopakte staat een uitgebreide uitleg, maar schroom niet om vragen te stellen aan uw makelaar.

Vanuit de koper

      1. Bekijk de woning goed.
        In de huidige overspannen huizenmarkt wordt vaak maar één keer een woning bezichtigd. Het is daarbij van belang om goed te kijken naar mogelijke gebreken en voldoende vragen te stellen. Als u bijvoorbeeld (oude) lekkageplekken ziet, vraag dan door. Wat is de oorzaak? Is het volledig hersteld? Hoe is het opgelost? Denk er ook aan om oude kozijnen, vloeren en de kruipruimte te controleren. Zeker bij oudere woningen kunnen ook vragen gesteld worden over asbest, funderingen en daken. Om latere bewijsproblemen te voorkomen is het ook verstandig om uw vragen en de antwoorden van de verkoper/verkoopmakelaar schriftelijk vast te leggen.

        Als u twijfels heeft over de staat van de woning of bepaalde punten daarvan, schakel dan een deskundige in of laat een bouwkundige keuring uitvoeren. Op deze wijze voldoet u aan uw onderzoeksplicht. Hoewel uit de rechtspraak blijkt dat de mededelingsplicht zwaarder weegt dan de onderzoeksplicht, is nader onderzoek toch gewenst als sprake is van kenbare gebreken.

      2. Lees de koopakte goed door.
        Teken de koopakte niet zonder deze goed door te nemen. Aangezien het een standaard akte betreft wordt soms aangegeven dat deze ‘gewoon’ getekend kan worden. Dit is onjuist. Het is van belang dat u weet waar u voor tekent en wat de bepalingen inhouden. Eventuele nadere afspraken moeten ook in de koopakte wordt opgenomen op de juiste wijze. Ook hier geldt, schroom niet om vragen te stellen aan uw makelaar of neem contact op met ons.

Hulp bij gebreken na de overdracht

Na de overdracht van de woning kunnen er altijd nog gebreken aan het licht komen. Ook als geen sprake is van de mededelingsplicht, maar als deze gebreken wel ‘het normaal gebruik van de woning’ in de weg staan (artikel 6.3 van de NVM koopakte of artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek), kan de schade (deels) op de verkoper worden verhaald. Treed hierover dan eerst in overleg met de (ver)koper. Als u niet tot een oplossing komt, kunt u contact opnemen met VvAA Rechtsbijstand. Wij helpen u graag verder.

Benieuwd naar uw maximale hypotheek?

Plan een gratis oriëntatiegesprek in met een van onze adviseurs.

plan oriëntatiegesprek

Over de auteur

Bo Rol

Juridisch adviseur

bo.rol@vvaa.nl

Expertises

  • Algemeen verbintenissenrecht
  • Bouwrecht
  • Burenrecht

''Samen gaan we voor het beste resultaat''

Meer lezen?

Jong stel zit samen op de grond tussen verhuisdozen met champagne
30 mei 2022
Leestijd 2 min

Jubelton verdwijnt: wonen wordt duurder, maximale leensom lager

De belastingvrije schenking van ouders aan kinderen voor de aankoop van een woning óf verlaging van bestaande hypotheek wordt per 1 januari 2023 verlaagd.

Man maakt rookmelder vast aan plafond
17 mei 2022
Leestijd 1 min

Rookmelders per 1 juli 2022 verplicht voor alle woningen

Vanaf 1 juli 2022 bent u verplicht om op iedere verdieping van uw woning een rookmelder te hebben. Sinds 2003 gold deze verplichting al voor nieuwbouwhuizen.

Een sleutel in een slot met een huisje als sleutelhanger
27 februari 2022
Leestijd 3 min

4 tips: bemachtig uw droomhuis

Een huis kopen is een bijzondere levensgebeurtenis. Bemachtig uw droomhuis met deze tips tijdens het bezichtings- en aankoopproces.

Twee-onder-een-kap-woning in rustige straat
12 mei 2021
Leestijd 1 min

Inbrekers gaan niet op vakantie

Inbrekers haken af als een woning of praktijk lastig te betreden is. Met deze 5 tips maakt u het inbrekers zo moeilijk mogelijk.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen