14 januari 2021 -
Veel zorgverleners vragen zich af of zij aansprakelijk kunnen worden gesteld als later blijkt dat het Covid-vaccin minder bescherming biedt dan nu wordt gedacht, of schadelijk blijkt voor de gezondheid. Jurist gezondheidsrecht Shirin Slabbers kan hier een geruststellend antwoord op geven.
Op dit moment valt het toedienen van het Covid-vaccin onder de professionele standaard. Zolang het vaccin gebruikt wordt voor het doel waarvoor het gemaakt is, op de juiste wijze wordt toegediend en er geen bijzondere risico’s bekend zijn, is de toediening van het coronavaccin 'state of the art' en daarmee conform de professionele norm (
zie kader).
Het betreft immers een geregistreerd geneesmiddel dat door de overheid voldoende veilig wordt geacht om zo veel mogelijk mensen mee te laten inenten. Vanzelfsprekend moet de te vaccineren persoon wel voldoende worden voorgelicht over de op dit moment bekende (milde) bijwerkingen en mate van bescherming.
Professionele norm
De norm waaraan het handelen van de zorgverlener wordt getoetst, staat in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst, artikel 7:453 BW. De zorgverlener neemt bij zijn werkzaamheden de zorg van een goed hulpverlener in acht en handelt daarbij in overeenstemming met de verantwoordelijkheid die op hem rust, voortvloeiend uit de professionele standaard voor zorgverleners.