In 7 stappen uw droomhuis kopen

2 december 2015 - Arts in opleiding Diederik en zijn vriendin Annelore hebben hun droomhuis gevonden. Een prachtige jarendertigwoning met een riante tuin in de buurt van het ziekenhuis. Waar moet het stel op letten bij de aanschaf van een woning? Deze zeven stappen helpt met het kopen van een woning.

1. Check uw budget vooraf
  Past de aanschaf van de woning binnen uw huidige budget? En hoe zit dat na een aantal jaren? Maak een afspraak met een erkende hypotheekadviseur voordat u de zoektocht naar een woning start.  
   
2. Bouwkundige keuring 
  Een jarendertigwoning met originele ornamenten en glas-in-lood-ramen is natuurlijk schitterend maar wat is de daadwerkelijke staat van onderhoud van de woning? Schakel een bouwkundige in voor het uitvoeren van een aankoopkeuring.
   
3. Kadaster
  Achter de woning ligt een riante tuin, die is te bereiken via een paadje. Wie mag er nog meer gebruikmaken van dit pad? Hoe ver loopt de tuin eigenlijk door? Maak een afspraak bij het Kadaster. De medewerkers van Kadaster kunnen u helpen met al uw vragen over het perceel. 
   
4. Gemeente 
  Voor de woning ligt een groot weiland. Het uitzicht vanuit de woonkamer is adembenemend maar blijft dit uitzicht ook zo in toekomst? Informeer bij de gemeente of er bouwplannen bekend zijn en laat u informeren. Zo voorkomt u onaangename verrassingen die letterlijk aan de horizon zouden kunnen opdoemen.
   
5. Koopovereenkomst 
  Zodra u het voorwerk heeft gedaan, kunt u een bod uitbrengen op de woning. Wordt uw bod geaccepteerd, dan worden de afspraken vastgelegd in een schriftelijke koopovereenkomst, waarbij u een voorbehoud maakt voor financiering en, als deze nog niet is uitgevoerd, een voorbehoud voor een bouwkundige keuring. 

 
6. Notaris 
  Na het sluiten van de koopovereenkomst wordt de woning overgedragen door de notaris. De notaris maakt hiervoor een akte op. De kosten komen meestal voor rekening van de koper.

 
7.  Juridische Helpdesk VvAA
  Natuurlijk kunt u zich laten begeleiden door een makelaar. U kunt de makelaar een gehele opdracht geven (check Kadaster, gemeente etc.), maar bijvoorbeeld ook een deelopdracht voor het taxeren van de woning of het voeren van de onderhandelingen. Neemt u voor al uw juridische vragen contact op met de Juridische Helpdesk van VvAA.