Inloggen

Hoe voorkomt u geschillen over meerwerk met uw aannemer?

2 december 2020 - In Nederland wordt veel gebouwd en verbouwd. Het kan zijn dat u ook op het punt staat om een pand te laten bouwen of verbouwen. In veel gevallen zal dat gewoon goed gaan en loopt u niet tegen onverwacht hoge kosten aan. Maar wat doet u als uw aannemer u uit het niets een rekening voor meerwerk stuurt? Wij geven u graag drie handige tips met als doel om (vervelend) juridisch getouwtrek met uw aannemer te voorkomen. 

  1. Maak vooraf goede afspraken

    Een gemaakte planning kan nog zo goed zijn, een verbouwing kan altijd onverwachte wijzigingen met zich meebrengen. Dit kan zijn omdat dit door omstandigheden noodzakelijk blijkt te zijn of omdat u dit simpelweg wenst. Dat vormt geen probleem als u vooraf goede afspraken hebt gemaakt over hoe hiermee om te gaan. Met duidelijke kaders voorkomt u dat er later onduidelijkheid kan ontstaan. Ga voor de start van een verbouwing altijd met uw aannemer rond de tafel zitten. Gebruik dat moment om de planning, kosten en eventuele onverwachte voorzieningen, waaronder meerwerk, te bespreken.

  2. Houd het bouwproces altijd goed in de gaten

    Zorg er als opdrachtgever voor dat u overzicht houdt over alle werkzaamheden. Zo komt u niet voor verassingen te staan. Daarnaast heeft de aannemer een waarschuwingsplicht: u tijdig informeren over een eventuele onvoorziene  prijsverhoging door meerwerk (zie artikel 7:755 van het Burgerlijk Wetboek). Goede communicatie tussen u en uw aannemer is dus van cruciaal belang.

  3. Zet afspraak over veranderingen altijd zwart-op-wit

    De praktijk leert dat kosten van meerwerk vaak mondeling, dus niet op papier, worden afgesproken. Dat maakt de bewijslast achteraf een lastige zaak en geeft voeding aan vervelende discussies tussen u en de aannemer. Dan is het (in het algemeen) aan de aannemer om het gewenste meerwerk van u als opdrachtgever aantoonbaar te maken. Ook is het zijn taak om te bewijzen dat hij heeft voldaan aan de waarschuwingsplicht voor de prijsverhoging.

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Over de auteur

Jurist Mohammed Arraiss | VvAA

Mohammed Arraiss

Eerlijk advies en uw belang voorop


Mijn expertises: 

Bouwrecht

Algemeen verbintenissenrecht


linkedin vvaa  Bekijk mijn profiel

Neem contact op met VvAA  06 - 26 36 52 72

contactformulier  Stuur uw bericht