Hoe veilig zijn uw digitale gegevens?

Bijna dagelijks hoort of leest u het in het nieuws. Bedrijven worden gehackt, persoonsgegevens liggen op straat en openbare wifi-netwerken zijn niet veilig. Personen en bedrijven die zich op internet begeven, zijn doelwit van criminelen. 

Zowel zakelijk als privé maken we continu gebruik van internet, met een steeds groter aantal apparaten, zoals PC’s, laptops, smartphones, tablets, de energiemeter en straks de koelkast. Ook ziekenhuizen en andere zorginstellingen werken steeds meer digitaal. En grote ICT-infrastructuren zoals die van VvAA maken volop gebruik van internet.

Gezond verstand

De ICT-afdeling van VvAA is continu bezig met de beveiliging van de infrastructuur, door beveiligingsmaatregelen zoals een firewall, antivirussoftware en constante monitoring. Naast technische maatregelen is verstandig gedrag altijd een belangrijke beschermingsfactor. Die tip geldt ook voor particulieren: gebruik altijd uw gezond verstand. 

Wat kunt u doen?

Hieronder een aantal tips die ervoor zorgen dat u zakelijk en privé verschoond blijft van hackers en digitale ongemakken. Achter de links vindt u verdere uitleg.

  • Installeer goede antivirus-, firewall- en antispywaresoftware op uw PC of ander apparaten.
  • Zorg dat de software die u gebruikt altijd up-to-date is.
  • Maak bij voorkeur geen gebruik van openbare wifi-netwerken, in ieder geval niet voor bankzaken en dergelijke.
  • Let op met datgene wat u op internet plaatst (sociale media als Facebook en Twitter). U kunt het vaak niet meer verwijderen en de informatie kan worden misbruikt voor een aanvalsprofiel.
  • Open geen mails of klik niet op links die u niet kent en vertrouwt.
  • Zorg ervoor dat niemand meekijkt als u een pincode invoert.
  • Wijzig regelmatig uw wachtwoorden.
  • Laat niet zomaar en overal een kopie van uw identiteitsbewijs maken.

De boodschap hierbij is ‘Geef criminelen geen kans. Zorg dat u beter beveiligd bent dan uw buurman’.

Online veiligheid

Contact met VvAA

Ontdek wat een financieel adviseur voor u kan betekenen: