Inloggen

Hoe stoppen we het stijgende verzuimcijfer in de zorg?

Blog

26 juni 2018 - Het verzuim in veel zorginstellingen stijgt al jaren. Het gaat dan niet om kortdurend verzuim zoals bij de afgelopen griepgolf. De stijging van het verzuim wordt vooral veroorzaakt door lang en extra lang verzuim. Veel zorginstellingen zuchten zeker bij de hoge werkdruk onder dit toenemende probleem, want deze trend lijkt haast onomkeerbaar. Daarnaast geeft het een zeer hoge financiële schade. Twee jaar lang loondoorbetaling en vervolgens een verhoogde kans op WIA-instroom met maximaal 10 jaar doorbelasting van een WGA-uitkering zijn geen pretje.

Vicieuze cirkel 

Oplopend verzuim zorgt er voor dat de werkdruk bij gezonde medewerkers stijgt. Dat helpt niet mee als de werkdruk met de huidige krapte op de arbeidsmarkt vaak al hoog ligt. Uiteindelijk kan dit zelfs voor een vicieuze cirkel zorgen.

Oplossing

Daarom is het voor alle betrokkenen beter als deze trend gestopt wordt: voor de medewerker, de zorginstelling en de patiënt die kwaliteit en continuïteit in zijn zorg verwacht. Veel HRM-professionals zijn zich daarvan bewust. Maar wat te doen? Hoe zorgen we ervoor dat deze trend gestopt wordt? Bob Stadelmaier, ledenadviseur bij VvAA, schreef een blog voor Zorgvisie.nl over wat hoe we het stijgende ziekteverzuim bij grote zorginstellingen kunnen aanpakken.

Lees zijn hele blog op Zorgvisie.nl

Deel dit artikel:
Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Bob Stadelmaier | VvAA
Bob Stadelmaier

Ledenadviseur bij VvAA


Bob Stadelmaier is specialist sociale zekerheid bij VvAA en adviseert zorginstellingen op het terrein van verzuim- en arbeidsongeschiktheidsrisico’s.