Inloggen

Het herroepingsrecht in een notendop

9 maart 2020 - Tegenwoordig gaat het allemaal ontzettend makkelijk: online een koopovereenkomst sluiten. Verschillende producten zoals kleding, tafels en lampen vliegen over de grote digitale toonbank. Dit noemen we ook wel de ‘koop op afstand’. U kunt zich een goede voorstelling van het product maken, maar écht zeker weten hoe de broek past, de lamp bij de bank kleurt of hoe de tafel in de kamer staat, doet u niet. 

Wat doet u als het product niet is zoals verwacht? Er zijn een aantal aanvullende rechten in het leven geroepen voor de koop op afstand. Eén daarvan is het herroepingsrecht. Voordat we het herroepingsrecht bespreken, is het belangrijk om stil te staan bij de koop op afstand zelf. 

Wat is een koop op afstand?

  • In de eerste plaats moet het gaan om een product dat gekocht is, terwijl de consument zelf niet ter plekke aanwezig was. De consument kocht het product dus niet in een winkel, maar bijvoorbeeld online via een laptop of telefoon. 
  • Daarnaast moet er een georganiseerd systeem of een dienstverlening achter zitten. 
  • Ten slotte moet het gaan om een consumentenkoop: een koper, een natuurlijk persoon, die een product van een verkoper koopt die handelt in het kader van bijvoorbeeld zijn bedrijfs- of beroepsactiviteit.

Wat is het herroepingsrecht?

Omdat een consument bij een online aankoop het product niet ziet of vasthoudt voordat hij het product koopt, is de bescherming van het herroepingsrecht in het leven geroepen. De consument moet het gekochte product kunnen inspecteren voor zover dit noodzakelijk is om de aard, de kenmerken en de werking van het product te controleren.(1)
  
Herroepen houdt in dat de koper het product terugstuurt aan de verkoper en de verkoper het betaalde bedrag aan de koper terugbetaalt (inclusief de verzendkosten). De eerder gesloten overeenkomst geldt dus niet meer.

Aankoop beëindigen binnen 14 dagen

Bij de koop op afstand kan de koper (zonder daar een reden voor te geven) de koop beëindigen binnen een termijn van 14 dagen na ontvangst van het product.(2)  Ontvangt iemand anders dan de koper het product, bijvoorbeeld bij een cadeau, dan geldt dezelfde termijn. Ook mag de consument gebruikmaken van het herroepingsrecht vóórdat hij het product ontvangt. 

Wanneer de verkoper de producten in meerdere partijen of onderdelen levert, vervalt de herroepingstermijn van 14 dagen na de dag waarop de consument de laatste partij of het laatste onderdeel ontvangt.(3)  Belangrijk is dat de koper binnen de 14 dagen aan de verkoper laat weten dat hij gebruikmaakt van de herroepingstermijn. 

Ondubbelzinnig annuleren

De consument mag de overeenkomst mondeling of schriftelijk annuleren. Dit doet de consument ‘ondubbelzinnig’. Dat wil zeggen dat de verklaring van de consument maar op één manier kan worden begrepen. Na deze mededeling heeft de consument weer 14 dagen de tijd om het product terug te sturen.(4) 

Uitzonderingen

Er zijn een aantal wettelijke uitzonderingen op het herroepingsrecht: de consument mag niet alle producten terugsturen naar de verkoper.(5)  Denk aan producten die duidelijk bedoeld zijn voor een speciaal persoon. Als een consument een kussensloop en een dekbed laat bedrukken met foto’s van zijn partner, is dat een product dat niet in aanmerking komt voor het herroepingsrecht. Andere voorbeelden zijn op maat gemaakte producten, producten met een beperkte houdbaarheid of de audio- en video-opnamen en computerapparatuur waarvan de verzegeling na levering is verbroken.
Let op: dit zijn niet alle uitzonderingen.(6) 

Informatieplicht verkoper

Het is voor een verkoper belangrijk om de consument vóór het sluiten van de overeenkomst duidelijk en begrijpelijk in te lichten over het herroepingsrecht.(7)  Gebeurt dit niet, dan kan de herroepingstermijn van 14 dagen verlengd worden naar een termijn van 12 maanden. 

Zorgplicht koper

Een koper mag het product uitpakken en (voorzichtig) uitproberen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een koper intensief gebruik maakt van het product. De koper moet het product voorzichtig inspecteren en gebruiken, maar mag een broek wel passen, een lamp uit de verpakking halen of in een nieuwe wasmachine een wasje draaien. 

1. Overweging 37 van de Richtlijn 2011/83/EU.
2. Overweging 40 van de Richtlijn 2011/83/EU.
3. Overweging 40 van de Richtlijn 2011/83/EU.
4. Overweging 48 van de Richtlijn 2011/83/EU.
5. Artikel 6:230p Burgerlijk Wetboek.
6. Artikel 6:230p Burgerlijk Wetboek en artikel 16 van de Richtlijn 2011/83/EU.
7. Overweging 34, 36, 39 en 43 van de Richtlijn 2011/83/EU.

Over de auteur

Frederike Bolt | VvAA

Frederike Bolt

Een stapje terug doen brengt je soms verder dan een dozijn stappen vooruit


Mijn expertises:

Algemeen verbintenissenrecht

Contractenrecht


linkedin vvaa  Bekijk mijn profiel

Neem contact op met VvAA  06 - 83 02 99 11

contactformulier  Stuur uw bericht

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email