Inloggen

Handhaving huidige zzp-wetgeving wordt aangescherpt

9 juli 2019 - De handhaving van de Wet dba, de huidige zzp-wetgeving, wordt vanaf 1 januari 2020 enigszins aangescherpt. Het zogeheten handhavingsmoratorium wordt weliswaar verlengd, maar afgebouwd. In 2020 is er daarom nog geen reguliere handhaving, maar wel een aanscherping daarvan in vergelijking met nu. De kern: een gewaarschuwde opdrachtgever telt volgend jaar voor twee.

Eerder berichtten wij over het uitstel van de opvolger van Wet dba, met een jaar, tot 1 januari 2021. De Belastingdienst krijgt in 2020 wel ruimere handhavingsmogelijkheden. Nu kan de dienst alleen bij kwaadwillenden naheffen en hen beboeten als hij oordeelt dat er (toch) sprake is van een dienstbetrekking. In 2020 kan dat ook bij opdrachtgevers die een eerdere aanwijzing van de belastinginspecteur niet opvolgen. Ook wanneer zij niet als kwaadwillend bestempeld kunnen worden.

Tweede Kamerbrief

Een en ander staat uitgewerkt in de Tweede Kamerbrief van minister Koolmees van SZW en staatssecretaris Snel van Financiën. Ondanks het moratorium van de handhaving moeten opdrachtgevers aanwijzingen van de belastinginspecteur dus extra serieus gaan nemen.

VAR260x260

Meer informatie

Meer over het zzp-dossier vindt u op onze themapagina VvAA.nl/zzp.