Inloggen

Er staat een hacker op de stoep

30 augustus 2019 - Hoe vervelend is het dat u uw bankrekening checkt en plotseling ziet dat onbekenden zonder uw toestemming en onrechtmatig aanzienlijke bedragen van uw bankrekening hebben gehaald? Dat ondervond onlangs een huisartsenpraktijk waar in korte tijd enkele tienduizenden euro’s van hun rekening verdwenen.

Kunt u cybercrime voorkomen?

Het hacken van bankrekeningen is gemeengoed geworden. Zowel particulieren en ondernemingen krijgen steeds meer te maken met de risico’s en gevolgen van cybercrime. Om u daartegen te wapenen is het belangrijk om alle kwetsbaarheden - al dan niet binnen uw onderneming - goed te weten en daarop actie te ondernemen. Met een goed beveiligd internet kunt u uw schade mogelijk voorkomen dan wel beperken.

Internetbankieren en phishing

De afgelopen jaren hebben banken uw digitale betalingsverkeer (internetbankieren) steeds makkelijker en sneller gemaakt. Aan deze ontwikkeling kleeft ook een keerzijde waar criminelen handig misbruik van maken. Denk aan het bekende phishing waarbij de crimineel 'hengelt' naar informatie (inloggegevens, pincodes, et cetera) door zich voor te doen als een betrouwbare partij, zoals een bank.

Het verhalen van uw schade

Hebt u schade en doet u daarvan melding bij uw bank dan betekent dat nog niet dat u de onrechtmatig afgeschreven bedragen automatisch terugkrijgt. Vooral niet als u onvoldoende kunt aantonen dat de bank aanwijsbaar tekortgeschoten is in haar verplichtingen naar u. Op basis van de geldende privacywetgeving kunnen banken ook weigeren om informatie over de daadwerkelijke dader(s) te geven. Verder zijn politie en justitie vaak nog niet bij machte om de dader(s) op te sporen en strafrechtelijk te berechten. Dat is vervelend, want zolang de dader(s) niet bekend is/zijn, kunt u uw schade civielrechtelijk niet verhalen. Het lijkt er dus op dat criminelen vooralsnog een slag voor hebben.

Uw organisatie cyberproof maken

Om de kans op (schade door) cybercrime aanzienlijk te verkleinen kunt u een aantal belangrijke maatregelen nemen:

  • Installeer altijd een goedgekeurde firewall op uw computer.
  • Installeer goed gekeurde virusscanners.
  • Maak regelmatig back-ups.
  • Ga zeer zorgvuldig om met uw smartphone.
  • Gebruik veilige en verschillende wachtwoorden voor verschillende websites. Verander uw wachtwoord ook regelmatig.
Maar wellicht de belangrijkste tips:

  • Klik niet zomaar op iedere link in een e-mail of op een website.
  • Deel nooit bankgegevens of persoonsgegevens met derden

(Bijna) iedereen krijgt te maken met cybercrime

De gevolgen van cybercrime kunnen niet alleen zeer groot zijn, de kans erop is dat ook: maar liefst 98% van alle bedrijven krijgt ermee te maken. Heeft cybercrime daarom in uw organisatie al de prioriteit die het verdient? Wees er snel bij, want voordat u het doorhebt staat er een hacker bij u op de stoep. De zorg is namelijk populair onder cybercriminelen. 

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Over de auteur

Jurist Cecile Palmen | VvAA

Cecile Palmen

Wie goed doet, die goed ontmoet


Mijn expertise:

Algemeen verbintenissenrecht


linkedin vvaa  Bekijk mijn profiel

Neem contact op met VvAA  06 - 12 18 71 23

contactformulier  Stuur uw bericht

Cyber en Data Risks verzekering

Een hack kan ramp­zalige gevolgen hebben. Denk aan het verlies van patiënt­gegevens of on­bereik­baar­heid van uw web­site. Met de Cyber en Data Risks ver­zeke­ring bent u ver­zekerd van hulp en een ver­goeding als u slacht­offer wordt van cyber­criminaliteit.

Op de hoogte blijven

Vindt u dit artikel interessant? Meld u dan aan voor onze e-mailservice. Daarmee blijft u op de hoogte van meer zaken die u persoonlijk én beroepsmatig raken.