Wat wijzigt er in uw basisverzekering?

Alle belangrijke wijzigingen in de dekking van uw basisverzekering voor 2019 hebben wij voor u op een rijtje gezet.

Gevolgen Prinsjesdag 2018 voor uw basisverzekering

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)

De gecombineerde leefstijlinterventie wordt volgend jaar vergoed uit de basisverzekering.

Oefentherapie bij COPD

Oefentherapie bij ernstige COPD wordt in 2019 uit de basisverzekering vergoed vanaf de eerste behandeling, tot maximaal 70 behandelingen.

Farmacie: maximering eigen bijdrage medicijnen

Wie medicijnen gebruikt waarvoor hij of zij moet bijbetalen, is hier vanaf komend jaar maximaal 250 euro per jaar aan kwijt.

Meer wijzigingen in de dekking van uw basisverzekering

Eigen risico 2019

Het eigen risico is een bedrag dat een verzekerde eerst zelf moet betalen, voordat hij/zij recht heeft op vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit is van toepassing op de meeste zorgkosten die door de basisverzekering vergoed worden. In 2018 was het wettelijk verplicht eigen risico 385 euro.

Wat verandert er?
Niets. Het eigen risico blijft per 1 januari 2019 hetzelfde als in 2018, namelijk 385 euro. 
 

Zittend ziekenvervoer

De vergoeding van zittend ziekenvervoer in de basisverzekering wordt in 2019 verruimd. Zittend ziekenvervoer is vervoer per auto, taxi of het openbaar vervoer (maar niet de ambulance) van en naar een behandeling. 

Wat verandert er?
Wanneer u chemo-, radio- of immuuntherapie ondergaat, krijgt u niet meer alleen het vervoer naar deze behandelingen vergoed, zoals in 2018 nog het geval is. Ook het vervoer van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling, worden in 2019 vergoed.

 

Medisch-specialistische zorg

De periode waarvoor 2 medisch-specialistische behandelingen voorwaardelijk worden vergoed vanuit de basisverzekering, is verlengd. De overheid heeft in enkele jaren geleden 2 behandelingen voor een periode van 4,5 jaar voorwaardelijk toegelaten tot de basisverzekering. Het gaat om borstreconstructie na borstkanker met autologe vet transplantatie (AFT) en een nieuwe behandeling bij een bepaalde vorm van hernia (PTED bij lumbale hernia).

Wat verandert er?
Bovenstaande behandelingen worden voor een bepaalde tijd uit de basisverzekering vergoed, zodat onderzoekers in die periode gegevens kunnen verzamelen over de effectiviteit van de behandeling. De periode waarvoor deze voorwaardelijke toelating geldt, is nu verlengd. Als u een van de patiënten bent voor wie deze behandeling zou kunnen werken, dan kunt u de behandeling vergoed krijgen. U moet dan wel meedoen aan het onderzoek.

 

Farmacie - paracetamol vitaminen mineralen

Vanaf 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen die zonder recept bij de apotheek of drogist te verkrijgen zijn, niet langer vergoed uit de basisverzekering. Paracetamol, vitaminen en mineralen worden in bepaalde gevallen in 2018 nog vergoed vanuit de basisverzekering.

Wat verandert er?
Vanaf 1 januari 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen die ook zonder recept bij de apotheek of drogist te verkrijgen zijn, niet langer vergoed uit de basisverzekering. Deze kosten worden echter wel nog uit de aanvullende verzekeringen vanaf Optimaal en hoger vergoed. Hierbij gaat het wel alleen om geregistreerde geneesmiddelen.

 
Benieuwd naar de zorgpremie voor 2019? Schrijf u direct in, dan ontvangt u de nieuwe premie zodra deze bekend zijn via e-mail.

Zorgpremie Alert 2019

*
*
Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email