Inloggen

Resultaten gezondheidsprogramma Amref 2016

VvAA werkt samen met Amref Flying Doctors aan een betere gezondheid in Afrika. Onlangs overhandigden we de jaarlijkse cheque aan Amref Flying Doctors. In 2016 haalden we € 232.757,- op. Waar is dat geld het afgelopen jaar naartoe gegaan?

Sinds 2016 steunt VvAA het programma: ‘Een gezonde toekomst voor meisjes in Kilindi’. Een bijzonder gezondheidsprogramma, omdat twee belangrijke componenten worden gecombineerd. Amref Flying Doctors wil enerzijds de seksuele gezondheid voor meisjes en vrouwen verbeteren door het alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis te introduceren. Dit alternatieve ritueel is al met veel succes in andere gebieden in Kenia en Tanzania doorgevoerd. Anderzijds wil Amref de toegang tot veilig drinkwater, goede sanitaire voorzieningen en hygiëne vergroten. Want een gebrek daaraan heeft directe gevolgen voor de seksuele gezondheid van meisjes en zwangere vrouwen.

Het programma loopt van januari 2016 tot en met december 2018 (drie jaar) in het Kilindi-district in Tanzania.

Resultaten 2016

Het project behaalde verscheidene successen. In januari 2016 begon men met het werven van personeel en in juli 2016 startten de projectactiviteiten. Het projectteam slaagde erin om het grootste gedeelte van de activiteiten zoals in het werkplan beschreven uit te voeren. De belangrijkste resultaten:

 • 201 Masai-vertegenwoordigers uit 20 verschillende dorpen zijn geïnformeerd over seksuele en reproductieve gezondheidszorg, meisjesbesnijdenis en WASH (Water, Sanitatie en Hygiëne).
 • 20 voormalige besnijders zijn getraind op het gebied van ondernemerschap.
 • 30 zorgverleners (10 mannen en 20 vrouwen) zijn getraind om voorlichting te geven aan de gemeenschap op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheidszorg, de gevaren van meisjesbesnijdenis en WASH. Daarnaast zijn er 88 vrijwillige lokale voorlichters getraind op bovengenoemde onderwerpen.
  .Lees het persoonlijke verhaal van Violeth
 • Er zijn 15 schoolclubs opgericht waar o.a. meisjes in de leeftijd van 15 tot 20 jaar zijn getraind om kennis te verspreiden over menstruele hygiëne en om seksuele voorlichting te geven. Daarnaast zijn er 348 ‘peer educators’ geïdentificeerd op de scholen (174 jongens en 174 meisjes).
 • 116 docenten (58 mannen en 58 vrouwen) zijn getraind om voorlichting te geven op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheidszorg, de gevaren van meisjesbesnijdenis en WASH aan leerlingen van de basisschool en middelbare school.
 • 160 ouders (58 mannen en 102 vrouwen) en 48 jongeren (24 jongens en 24 meisjes) hebben informatie gekregen over de effecten van meisjesbesnijdenis en alternatieve rituelen voor meisjesbesnijdenis. Daarnaast is er gediscussieerd over kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.
 • 2 regenwateropvangsystemen zijn opgeleverd.
 • De bouw van 1 waterpomp op zonne-energie is afgerond.
 • In de dorpen waar momenteel waterpunten en sanitaire voorzieningen worden gebouwd, zijn 9 watercomités opgericht. Men heeft vervolgens een workshop gevolgd over het onderhoud en beheer van deze waterpunten en sanitaire voorzieningen.
 • Onze CLTS-aanpak (Community Led Total Sanitation) heeft Amref in 26 dorpen uitgerold. Hierbij worden inwoners o.a. bewust gemaakt van de gezondheidsgevaren van open defecation (ontlasten in openbaar) en leert men elkaar aan te spreken op onhygiënisch gedrag. In de volgende fase gaat Amref gezamenlijk toiletten in de gemeenschap bouwen.

Natuurlijke samenwerking

Dat VvAA en Amref Flying Doctors voor elkaar hebben gekozen, is geen toeval. Amref is de belangrijkste gezondheidsorganisatie in Afrika, wij zijn de grootste ledenorganisatie voor medici en paramedici in Nederland. Allebei geloven we sterk in de kracht van kennis en opleiding. Allebei gaan we uit van de behoeften en wensen van onze doelgroepen. En allebei bevinden we ons in het hart van de gezondheidszorg. Een samenwerking waarbij we kennis en ervaring uitwisselen, ondersteunen bij het werven van fondsen en aandacht vragen voor de programma’s van Amref en de gezondheidssituatie in Afrika.
Meisjesritueel Amref 260x260  

ChequeAmref