Overlijdensrisicoverzekering biedt nabestaanden financiële zekerheid


25-06-2013 

Een overlijdensrisicoverzekering is een van de manieren om nabestaanden financiële zekerheid te bieden. In een ingrijpende periode betekent dat een zorg minder. Hoe sluit u zo'n verzekering af en waar moet u op letten?

Hier vindt u de 6 meest gestelde vragen over de overlijdensrisicoverzekering.

Zeker in de bloei van iemands leven is het geen onderwerp waar mensen veel mee bezig zijn: de gevolgen van het overlijden van één van de partners. In de praktijk blijkt dan ook dat de financiële situatie bij overlijden vaak onvoldoende is geregeld.

Zonde, want wanneer u of uw partner overlijdt, is dat niet alleen emotioneel ingrijpend. Financiële aspecten spelen ook een belangrijke rol. Er valt bijvoorbeeld een inkomen weg, of de lasten gaan omhoog. Zo is bij kinderen in het spel wellicht extra betaalde opvang nodig. De hypotheek moet misschien worden afgelost, of de hoge huur betaald. In dat geval brengt een vangnet rust.

 1. Wanneer moet ik een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?
  Zowel privé-omstandigheden als zakelijke ontwikkelingen zijn aanleiding om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Denk aan samenwonen, kinderen opvoeden, scheiden, of het starten van een praktijk. Allemaal situaties waarbij de financiële impact bij het overlijden van een betrokkene groot is voor de nabestaanden, zoals echtgenoten, ex-partners of kinderen.

 2. Is het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden wel genoeg voor de nabestaanden?
  Dat is van meerdere factoren afhankelijk, zoals uw pensioenvoorziening, het inkomen van uw partner, de leeftijd van uw kind(eren), uw praktijkfinanciering, of de hoogte van uw hypotheek van uw huis. Samen met uw adviseur bepaalt u welk verzekeringsbedrag bij u past.

 3. Welke soorten overlijdensrisicoverzekeringen zijn er?
  Er zijn verschillende vormen, zoals een verzekering waarbij het verzekerd bedrag gelijk blijft, of een verzekering met een dalend verzekerd bedrag.

 4. Ik heb ooit wel 'iets' afgesloten. Voldoet deze verzekering nog wel en betaal ik niet teveel?
  Stelt u zichzelf deze vraag, dan is het goed om de verzekering weer eens onder de loep te nemen: sluit de verzekering nog aan op uw behoefte?

 5. Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?
  Het precieze bedrag dat u betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering, is afhankelijk van uw situatie en de risico’s die u wilt afdekken. Hier kunt u de premie berekenen voor de VvAA overlijdensrisicoverzekering.

  • Voorbeeld:
   Een risicoverzekering met gelijkblijvende premie voor een 30-jarige (niet-rokend) die € 200,00,- wil verzekeren voor de komende 25 jaar, betaalt per jaar € 141,94,-. De eenmalige kosten voor het adviseren en het administratieve traject rond de aanvraag van deze verzekering bedragen € 350,-.

 6. Zit ik voor 30 jaar aan een nieuwe verzekering vast?
  Nee, u kunt een overlijdensrisicoverzekering tussentijds aanpassen of opzeggen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique Jansen.

Contact met VvAA

Ontdek wat een financieel adviseur voor u kan betekenen: