Inloggen

Een slimme meid krijgt haar kinderen in opleidingstijd

28 september 2018 - Het beste moment om kinderen te krijgen past niet in een mooie slogan. Dat moment - als je dat al kunt plannen - bepaal je toch zeker vooral zelf? Je hebt ook al rekening te houden met van alles en nog wat in je hectische leven als AIOS. Maar goed, welk moment je ook kiest, zorg er altijd voor dat je zelf de regie houdt. Daarmee blijf je altijd baas over je eigen buik. 

Pfff, eerst maar eens werkervaring als ANIOS opdoen

Als net afgestudeerde met de mooie ambitie om medisch specialist te worden zit je een onzekere rollercoaster: Dolgraag wil je die schaarse opleidingsplek als AIOS bemachtigen. Daarvoor is het zaak om jezelf in de juiste spotlights te zetten. Dat doe je door als ANIOS werkervaring op te doen of je pijlen eerst op je promotie te richten. Ook dat vergroot je kansen op een opleidingsplek. Garanties heb je alleen niet. Op weg naar je doel trekken zo de eerste jaren na afstuderen aan je voorbij. 

Joepie, ik heb mijn opleidingsplek als AIOS gevonden!

Aan alle onzekerheid komt een eind als je die mooie opleidingsplek hebt gevonden. Er breekt een nieuwe fase aan: je gaat starten als AIOS. Al je harde werk wordt nu beloond. Een gelukzalig moment!

Mijn carrière als medisch specialist krijgt vorm

Je carrière krijgt steeds meer vorm als AIOS. Stiekem denk je misschien al na over je volgende stap: “Ga ik mezelf nog sub-specialiseren en wil ik daarvoor weer de concurrentiestrijd aangaan?” Ondertussen zie je dat vrienden, kennissen en misschien ook collega’s om je heen aan kinderen beginnen. 

Hoe ben ik ook een goede partner, vriendin én moeder? 

Met meer zekerheid in je achterzak heb je nu meer tijd om jezelf te gaan settelen. Is dit dan het ideale moment om je kinderwens in vervulling te laten gaan? Dat zou kunnen als je ervoor kiest om  parttime te gaan werken en daarmee je opleidingsperiode te verlengen. Het geluk van moeder worden kan (misschien) ook weer de nodige spanningen geven: “Wat zijn de gevolgen voor mijn AIOS opleiding en carrière als medisch specialist?“

Kortom, je moet belangrijke keuzes maken en je grenzen goed aangeven als je zowel een glanzende carrière voor ogen hebt, maar ook een goede partner, vriendin en moeder wilt zijn. Anders komt het starten van een gezin waar je van droomt eigenlijk nooit echt goed uit.

Handboek van basisarts naar medisch specialist; wat je niet leert in je opleiding | VvAA

Handboek van basisarts naar medisch specialist

Heb jij soms moeite om als ANIOS en AIOS met nee zeggen en je grenzen aangeven? Lees dan het handige ´Handboek van basisarts naar medisch specialist; wat je niét leert in je opleiding´ van Martine Timmermans en VvAA. Je kunt het boek bestellen voor € 14,95 via Managementboek.nl.

Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met je startersadviseur bij jou in de buurt.

    Wie is jouw adviseur?

    Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email