Inloggen

Faillissementen in de zorg: feiten en cijfers

De faillissementen van MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen in 2018 zijn niet de eerste ziekenhuizen die failliet zijn gegaan. Eerder al, in 2014 en 2013, gingen De Sionsberg (2014) en het Ruwaard van Putte (2013) failliet. Een faillissement is een drama voor alle betrokkenen. Hoe reëel is een eventueel nieuw faillissement van een grote zorginstelling?

  • Onderzoek van accountantskantoor KPMG laat zien dat in 2014 de helft van de ziekenhuizen lagere rentabiliteit hadden dan 2,5%. Drie jaar later, in 2017, bleek al bijna driekwart van de ziekenhuizen een dergelijk ongezond rendement te hebben.
  • Ook andere zorginstellingen hebben steeds meer moeite het hoofd boven water te houden. In de eerste maanden van 2018 bleek het aantal faillissementen met 15% toegenomen.
  • Op basis van een stresstest van BDO voor ziekenhuizen scoren 14 ziekenhuizen slecht, zij verkeren financieel in de gevarenzone.


Op de hoogte blijven

Vindt u dit artikel interessant? Meld u dan aan voor onze e-mailservice. Daarmee blijft u op de hoogte van meer zaken die u persoonlijk én beroepsmatig raken.