Dermatoloog Herm Martens wint Doctorpreneur Award

15 maart 2017 -  Herm Martens is Doctorpreneur 2016. Martens kreeg de meeste stemmen voor zijn idee ‘De Digitale Dermatoloog’: een beveiligd platform waar mensen snel en eenvoudig antwoord krijgen op vragen over de huid. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst georganiseerd door VvAA’s Mobile Doctors, initiatiefnemers van de Doctorpreneur Award.

Wat is een Doctorpreneur? 
Ruby Harteman, verantwoordelijk bij VvAA voor Mobile Doctors: “Een Doctorpreneur is een mix tussen een zorgprofessional en een entrepreneur. Door die mix én een passie om de zorg te verbeteren tilt hij of zij de gezondheidszorg naar een hoger niveau. Het is een professional die naast zijn drukke baan tijd vrijmaakt om te ondernemen en start-ups te begeleiden bij hun intrede in de gezondheidszorg.”
Doctorpreneur2016-260x260

Herm in nieuwste Arts en Auto: 'Mensen samenbrengen'

Martens heeft naar eigen zeggen de award te danken aan 'het samenbrengen van mensen'. Nog mooier dan de winst vindt Martens de verkiezing an sich. 'Die laat zien dat steeds meer dokters ideeën hebben om de zorg te verbeteren.'

Lees het interview

3 Finalisten
Mobile Doctors nomineerde in totaal elf zorgverleners op basis van de aanmeldingen en de vele vernieuwende initiatieven die zij dagelijks voorbij ziet komen. Na een eerste stemronde kwamen de drie finalisten naar voren: Herm Martens (dermatoloog), Ashis Brahma (arts infectiebestrijding) en Stefan van Rooijen (arts onderzoeker). Uit de 5.800 stemmen bleek Herm Martens favoriet. Hij ontving de Doctorpreneur Award uit handen van ziekenhuisapotheker Joris Arts, die vorig jaar als eerste de award in ontvangst nam.

Over de winnaar
Herm MartensHerm Martens is als dermatoloog verbonden aan het Maastricht UMC+ (MUMC+) en het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven (CZE). Hij sprong in het oog door zijn eigen start-up ‘De Digitale Dermatoloog’, een beveiligd platform waar mensen snel en eenvoudig antwoord kunnen krijgen op vragen over de huid. Daarnaast was hij drijvende kracht achter het 'Hacking Health'-weekend en is hij binnen het MUMC+ en het CZE betrokken bij wetenschappelijke onderzoeken naar digitale patiëntenzorg en onderwijs.

Martens: “Heel gaaf dat dit soort initiatieven de aandacht krijgt en zichtbaar worden bij een grotere groep zorgverleners. Innovatie moet je van beneden af opbouwen met nieuwe ideeën. Daarbij is het belangrijk dat grote organisaties er heil in zien en dat faciliteren. Gelukkig doet mijn werkgever dat. Alleen dan krijgen nieuwe ideeën een kans.” Komende tijd gaat hij zijn idee uitrollen in binnen- en buitenland. “Maar ik ben ook bezig met nieuwe ideeën. Waaronder een app om onderwijs voor dermatologie te verbeteren en een tool om chirurgische ingrepen van afstand van nacontrole te voorzien.”

Over de andere genomineerden

  • Ashis BrahmaAshis Brahma (arts infectiebestrijding GGD): “In my mind an entrepreneuring doctor is someone who works in multidisciplinary teams. Where success is shared. Where innovation is a state of being, tickling the mind. Knowing not all change is a change for the better. Someone who networks in society, from education to public services. Local and global.”

    Ashis Brahm werkte als dokter in vluchtelingenkampen en was gedreven om de verhalen van vluchtelingen verder te vertellen. Verhalen die gehoord moesten worden. Later werkte hij in Uganda waar hij de kracht en de vele mogelijkheden van m-health zag. Nu zit hij onder meer in de Werkgroep Zorg 2025 die zich ook inzet om het gat tussen ontwikkelaars van eHealth en gebruikers, zoals patiënten en zorgverleners, te verkleinen.

  • Stefan van RooijenStefan van Rooijen (arts onderzoeker) sloot zich als een van eerste aan bij het REshape Innovation Center van het Radboud UMC om na zijn opleiding tot basisarts innovatieve ideeën succesvol toe te passen in de zorg. Onder leiding van Lucien Engelen werd hem geleerd om naast dokter ook entrepreneur te zijn.
    Binnen zijn huidige functie als arts-onderzoeker richt hij zich met name op optimale voorbereiding (prehabilitatie & stichting Fit4Surgery) en informatievoorziening (darmkanker zorgapp) voor patiënten en hun naasten.

    Daarnaast leidt hij twee succesvolle startups verbonden aan de Health Innovation Campus Eindhoven (VisitU en Infor-Med), en heeft hij een onderzoeksgroep in het leven geroepen om de waarde van virtual reality voor patiënten te onderzoeken (MedVR). Zijn inspanningen bleven niet onopgemerkt. Zo nam hij voor zijn initiatieven de cliëntenjaarprijs en REshape innovatieprijs in ontvangst en werd hij recent  door WiredUK benoemd tot re-inventor in Healthcare. Volgens Stefan is samenwerking de sleutel tot succes. Hij betrok de patiënt (van patiëntenvereniging tot Clini Clowns), het bedrijfsleven (van Brainport tot CZ) en technische ontwikkelaars (Visyon, VR Owl) actief betrokken in zijn zorginnovaties. “Kijken we door de ogen van de patiënt, da kunnen we de gezondheidszorg anders inrichten. Zodra we weten wat de patiënt voelt en denkt, behandelen we hem of haar heel anders.” 

Mobile Doctors
Mobile Doctors is een initiatief van VvAA. Opgericht vanuit het geloof dat in samenwerking op het terrein van digitale en technologische ontwikkeling de sleutel ligt tot verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg. Dit doet Mobile Doctors door een plek te creëren waar zorgvernieuwers elkaar kunnen inspireren om praktische digitale toepassingen te beoordelen, te implementeren, verder te ontwikkelen en kennis rond deze innovaties met elkaar te delen. 

Meer informatie

Monique Wesly 300


 Voor meer informatie neemt u contact op met Monique Wesly, manager communicatie: