Inloggen

De Dag van de Zorg

Kan de zorgverlener nog werken met hart en ziel? Deze vraag stond vrijdag 1 november centraal op de Dag van de Zorg. Met inhoudelijke sessies, debat, inspiratie en netwerken. Ook werd het Beeld van de Zorg onthuld, een unieke kijk in de wereld van zorgverleners.

Beeld van de Zorg

Kan de zorgverlener nog werken met hart en ziel?

Hoe kan de zorgverlener blijven werken en - als het even kan: met hart en ziel? Deze vraag stond vrijdag 1 november 2019 centraal tijdens de Dag van de Zorg.  

De veeleisende maatschappij zorgt voor een hoog afbreukrisico, bij de oudere én de jongere zorgverlener. Op De Dag van de Zorg, georganiseerd door BNR Nieuwsradio en VvAA, besteedden we hier aandacht aan.

In inhoudelijke sessies bespraken zorgverleners hoe zij het beste kunnen handelen bij fouten, in een werkomgeving waarbij politiek en maatschappij continu meekijken. En: Hoe gaat de zorgverlener om met een potentiële klacht of tuchtzaak op het allereerste moment? 

Tekst loopt door onder video:


BNR Zorgdebat terugluisteren

Onder leiding van Tom van ’t Hek volgde in het zorgdebat, uitgezonden op BNR Nieuwsradio, een gesprek tussen deze sprekers over de bezieling in de zorg. Wat denken zij van stress in tijden van marktwerking, regeldruk en patiënten die steeds mondiger worden? 

Beeld van de Zorg

De dag sloot af met een netwerkborrel én de onthulling van een bijzonder (online) beeldverhaal door Volkskrant-columnist Eva Hoeke. Beeld van de Zorg geeft een unieke inkijk in de wereld van collega-zorgverleners anno 2019: waar ze het voor doen, voor wie ze het doen en waar ze tegenaan lopen in de praktijk. Eva Hoeke vertelt erover: 


Eerder initieerde Eva Hoeke de hashtag #dankjedokter waarna het op Twitter volstroomde met verhalen over zorgverleners die iets bijzonders hadden betekend of gedaan voor hun patiënt. 

Sprekers Zorgdebat

Beluister het Zorgdebat terug op de website van BNR Nieuwsradio.

Micky AdriaansensMicky Adriaansens
Juriste, bestuurder en politica
Bestuursvoorzitter bij Twynstra Gudde. Statenlid van de Eerste Kamer (VVD) en vaste Eerste Kamercommissielid voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


Pauline ArtsPauline Arts-de Witt

Wijkverpleegkundige bij ZZG zorggroep
Wijkverpleegkundige bij ZZG zorggroep. Ambassadeur voor de Wijkverpleegkundigen V&VN. Blogt over haar werk voor V&VN en werkenbijzzgzorggroep.


GarsiaAssil Garsia
ANIOS interne geneeskunde Ikazia Ziekenhuis Rotterdam
Studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Is sinds november 2018 verbonden aan het Ikazia Ziekenhuis Rotterdam.Matthijs de HoogMatthijs de Hoog

Hoofd subafdeling Intensive Care Kinderen bij het Sophia Kinderziekenhuis
Kinderarts en kinderarts-intensivist. Opleider kindergeneeskunde, hoogleraar en mede-oprichter programma ‘Challenge and Support’.


Suresh Nagesser
Suresh Nagesser
Vaatchirurg bij het Diakonessenhuis
Werkt sinds 2002 bij het Diakonessenhuis. Zijn aandachtsgebieden: arteriële vaatchirurgie, veneuze chirurgie en chirurgie bij kinderen.


Jim van Os
Hoogleraar psychiatrie bij het UMC Utrecht

Naast hoogleraar is hij voorzitter van de Divisie Hersenen van het UMC Utrecht en mede-initiatiefnemer van ‘De Nieuwe GGZ’.Wilmar Schaufeli

Psycholoog en hoogleraar in Utrecht en Leuven
Hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie en onderzoekshoogleraar. Klinisch psycholoog, GZ-psycholoog en arbeids- en gezondheidspsycholoog.


Hans SchooHans Schoo

Lid Raad van Bestuur van Rijnstate
Sinds 2017 bestuurslid van ziekenhuis Rijnstate. Was hiervoor hoofdinspecteur curatieve zorg bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.Nienke WijnantsNienke Wijnants

Psycholoog, loopbaanadviseur en auteur
Ze werd bekend met Het dertigersdilemma, een bestseller over de loopbaan- en levensvragen van jonge hogeropgeleiden.