Inloggen

Alsnog compensatie voor zelfstandigen die tussen 2004 en 2008 zwanger zijn geweest

01 augustus 2017 - Een gunstige uitspraak door de Centrale Raad van Beroep zorgt ervoor zelfstandigen die tussen 2004 en 2008 zwanger zijn geweest recht hebben op compensatie.

Bent u zelfstandige en zwanger geweest tussen 2004 en 2008? Dan is het onder omstandigheden mogelijk alsnog compensatie te verkrijgen voor het ontbreken van een uitkering.Per 1 augustus 2004  is de uitkering voor zwangerschaps- en bevallingsverlof voor zelfstandigen geschrapt. In juni 2008 is dit weer hersteld. Vrouwen die in de tussenliggende periode zwanger waren ontvingen dus geen uitkering.  

Gunstige uitspraak

Daartegen is geprocedeerd, eerst langs de civiele weg. Na de afwijzende uitspraak van de Hoge Raad is een beroep gedaan op een bepaling in het VN-Vrouwenverdrag. Dat beroep is wel gehonoreerd, echter is een dergelijke uitspraak niet bindend. Daarom is met die uitspraak in de hand de bestuursrechtelijke weg gevolgd. De Rechtbank Midden-Nederland gaf in een zaak de betreffende vrouw gelijk. De Rechtbank Amsterdam wees de aanspraak van een andere vrouw af. In die zaken is daarop hoger beroep ingesteld bij de Centrale Raad van Beroep. Dat is de hoogste rechter op het gebied van het sociaal zekerheidsrecht in Nederland. Op 27 juli 2017 is uitspraak gedaan door de Centrale Raad. Deze is gunstig voor de vrouwen afgelopen. De uitspraak is dat het UWV als uitvoeringsinstantie binnen 16 weken moet komen met een vorm van compensatie voor de betrokken vrouwen.

Vraag om compensatie

De hiervoor beschreven procedures zijn gevoerd als proefproces.  Mocht u in de periode tussen 1 augustus 2004 en juni 2008 ook zwanger zijn geweest en geen vorm van een uitkering van de staat hebben ontvangen, dan kan ook om compensatie worden gevraagd. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft lopen bij de VvAA kunt u dat bij ons melden. Dan kunnen wij u begeleiden in de verkrijging van een compensatie voor de niet ontvangen uitkering. De hoogte en omvang zal wel nog moeten worden bepaald en dat zal mede afhangen van hetgeen nu nog moet worden uitgevoerd door het UWV op grond van de uitspraak van de Centrale Raad. 

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Over de auteur

Jurist Cees de Wever | VvAA

Cees de Wever

Gaan!


Mijn expertises:

Arbeidsrecht

Ambtenarenrecht

Sociaal zekerheidsrecht

AOV-problematiek


linkedin vvaa  Bekijk mijn profiel

Neem contact op met VvAA  06 - 12 18 90 76

contactformulier  Stuur uw bericht