Inloggen

5 tips voor als u last minute op vakantie gaat

Deze checklist helpt u op weg

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email
De zomer is begonnen! Hebt u nog geen vakantie geboekt, maar wilt u er nog wel graag even tussenuit? Met deze checklist gaat u goed voorbereid op vakantie, al is het binnen enkele dagen. Na het doorlopen van deze tips bent u van de belangrijkste zaken op de hoogte én klaar voor een mooie zomervakantie.

1. Paspoort

Het reisdocument staat bij iedere trip natuurlijk bovenaan het lijstje. Dat uw paspoort geldig moet zijn is geen verrassing, maar let ook op de geldigheidsduur van het document. Bent u van plan om buiten Europa op vakantie te gaan? Dan moet uw paspoort vaak langer dan zes maanden geldig zijn. Waar het ene land dit berekent vanaf de dag van aankomst, telt het andere land pas vanaf de laatste vakantiedag. Let hier goed op, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Is uw reisdocument onverhoopt toch verlopen? Vraag dan eenvoudig een spoedprocedure aan voor een nieuw paspoort bij uw gemeente.

2. Geld

Houd er rekening mee dat uw bankpas standaard buiten Europa onbruikbaar is. Veel banken blokkeren geldafname buiten Europa om fraude te voorkomen. Gelukkig kunt u zelf uw bankpas activeren voor gebruik buiten Europa. Vaak kan dit via de app van uw bank of heel simpel via internet. In de meeste gevallen kiest u het werelddeel dat u gaat bezoeken en stelt u de periode van uw reis in. Uw bank zal dan na terugkomst automatisch deze functie voor uw bankpas uitschakelen. Daarnaast is het altijd handig om ook wat contant geld op zak te hebben. Reist u naar een land met een vreemde valuta? Ook dit kan op het laatste moment geregeld worden bij een wisselkantoor op Schiphol.

3. Reisverzekering

Wilt u onbezorgd op vakantie? Dan mag een goede reisverzekering niet ontbreken. Tijdens uw ontspannen reis wilt u geen zorgen hebben mogelijke schade, ziekte of diefstal. Breid uw reisverzekering uit met reisdekkingen die voor u van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan een dekking voor annuleringskosten of een aanvullende sportdekking.

VvAA Reisverzekering

  • Doorlopend goed verzekerd op reis, ook op citytripjes
  • Schade melden kan online, telefonisch of via Whatsapp
  • Alles goed geregeld, ook voor uw zakelijke reizen! 

Meer informatie
 

Daarnaast zijn medische kosten in het buitenland vaak hoger dan in Nederland. Met enkel een basiszorgverzekering krijgt u bij medische hulp vaak alleen het Nederlandse tarief vergoed. Het overige bedrag dient u dan uit eigen zak te betalen. Controleer daarom ook of u voor medische kosten in het buitenland verzekerd bent. Dit kan via een aanvullende dekking in uw reisverzekering óf zorgverzekering. U activeert een reisverzekering binnen een handomdraai, dus ook hiervoor hoeft u uw vakantie niet uit te stellen.

4. Visum 

Voor veel populaire bestemmingen is een toeristenvisum nodig. Ieder land hanteert voor dit officiële document zijn eigen regels. Zo kunt u met een visum niet in ieder land even lang verblijven. Let hier dus goed op. Een visum aanvragen kan tegenwoordig vaak online en is daarmee snel geregeld. Dit is echter niet altijd het geval. Zoek dit goed uit voor vertrek, zodat u niet alleen van een vliegtuigretourtje mag genieten.

5. Vaccinaties

Als u besluit op korte termijn naar een bijzondere bestemming af te reizen, is een vaccinatie soms nodig. Helaas zijn wij van nature niet immuun voor tropische ziektes die in het buitenland vaker voorkomen, maar met inentingen komen we een heel eind. Vaak vinden deze ongeveer zes weken voor vertrek plaats. Gelukkig kunt u vaccinaties ook op de dag van de vlucht nog regelen; inentingen en andere medicatie zijn zelfs (indien er ruimte is) op Schiphol nog te halen. Maak eerst even een afspraak, zodat u zeker weet dat u terecht kunt.

Hebt u alles geregeld? Dan kunt u met een gerust hart genieten van uw welverdiende vakantie. Vergeet in al uw enthousiasme niet om uw woning veilig achter te laten. Dan is thuiskomen even prettig als vertrekken.

 

Aanmelden nieuwsbrief | VvAA

Op de hoogte blijven

Vindt u dit artikel interessant? Meld u dan aan voor onze e-mailservice. Daarmee blijft u op de hoogte van meer zaken die u persoonlijk én beroepsmatig raken.

 

Hulp nodig?

Kijk op onze servicepagina voor meer informatie en de veelgestelde vragen.