Minister Schippers reageert op 'Het alternatief voor de zorg'

Op 17 november vond de boekpresentatie van ‘Het alternatief voor de zorg’ plaats bij VvAA. Deze publicatie van Jos de Blok en anderen viel ook in Den Haag op. Minister Schippers reageert op 'Het alternatief voor de zorg' in een brief aan de Kamer.

Over het boek

De schrijvers van het boek ‘Het alternatief voor de zorg. Humaniteit boven bureaucratie’ pleiten voor grote veranderingen in de gezondheidszorg op korte termijn. De zorg draait nu nog te veel om geld en spreadsheets. Ze willen de zorg weer rond de patiënt organiseren, met respect voor de beroepseer van zorgverleners. In het boek laten ze verschillende positieve initiatieven in de zorg zien om aan te tonen hoe het anders en beter kan.

Reactie minister Schippers

Op verzoek van Tweede Kamerlid Mona Keijzer reageert minister Schippers op de inhoud van het boek. Op verschillende punten kan de minister zich vinden in de publicaties. Ze deelt onder andere de conclusie dat het vertrouwen in de professional belangrijk is in de zorg. En sluit haar brief af met:

Minister Schippers“De schrijvers maken ons allen duidelijk dat binnen ons stelsel veel kan en dat dit toeneemt als we vertrouwen geven. Ik kan mij hierin vinden. Een aanpak vanuit wederzijds vertrouwen, zodat we samen keuzes kunnen maken om overbodige regels te schrappen en de kwaliteit te verbeteren. Daarmee stijgt de ruimte voor vakmanschap, de tijd om te kijken wat de patiënt in zijn omgeving nodig heeft en verbetert de kwaliteit van de zorg.”

Reactie minister Schippers