Inloggen

Langere tijd naar het buitenland na je huisartsenopleiding?Dit is waar je rekening mee moet houden

31 januari 2019 - Na jaren van studeren ben je officieel afgestudeerd als huisarts. Gefeliciteerd! Een mooi moment om jezelf op een verre reis te trakteren. Als je direct na je opleiding op vakantie gaat, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. En stel dat het reizen zo goed bevalt dat je je voor langere tijd in het buitenland wilt vestigen? Dan komen er weer andere dingen om de hoek kijken. In deze blog vind je alles waar je rekening mee moet houden als je deze plannen tot uitvoering wilt brengen. Zo kun je Nederland met een gerust hart verlaten.

Langer dan 3 maanden op vakantie direct na de opleiding

Als je direct na het afronden van je opleiding op vakantie wilt gaan, dan moet je voornamelijk rekening houden met zaken omtrent je verzekeringen en je pensioen.


Verzekeringen
Na je afstuderen zijn je beroepsgerelateerde verzekeringen niet langer gedekt vanuit de SBOH. Normaliter laat je je al je verzekeringen ingaan direct na de einddatum van je opleiding. Wanneer je voor langere tijd op vakantie gaat, kun je hier een andere afweging over maken. Belangrijk is dat je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wel direct ingaat vanaf het moment dat je niet meer gedekt bent vanuit de SBOH. Het kan immers voorkomen dat je op vakantie besluit een activiteit te ondernemen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Indien je besluit als waarnemend huisarts aan de slag te gaan, dan is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Die verzekering kun je ook na je vakantie in laten gaan. Check dan wel van te voren goed of jouw particuliere aansprakelijkheidsverzekering ook een EHBO dekking heeft. Op vakantie ben je namelijk óók verplicht hulp te verlenen en je wilt natuurlijk geen risico lopen aansprakelijk te worden gesteld zonder een goede verzekering. Hetzelfde geldt in dit geval voor de rechtsbijstandverzekering. Neem contact op met een startersadviseur voor gericht advies.

Pensioen
Binnen twee maanden na het einde van je opleiding ben je verplicht om je aan te melden bij de Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH). Dit moet je dus ook regelen voordat je op vakantie gaat. Houd er rekening mee dat je bij het aanmelden altijd een prognose moet opgeven van de verwachte winst uit je onderneming en het aantal uren dat je aan je onderneming wilt gaat besteden. Als je op vakantie gaat is het dan ook van belang goed na te denken hoe lang je ongeveer weg wilt blijven. Zo kun je een zo goed mogelijke inschatting maken.

Verhuizen naar het buitenland tijdens het waarnemen

Ben je net gestart met waarnemen of al een tijdje werkzaam en heb je plannen om te verhuizen naar het buitenland voor langer dan één jaar? Dan is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen of je in het buitenland ook aan de slag wilt én mag als huisarts. Het verschilt namelijk per land hoe snel je daar als huisarts kunt starten met werken. Het is wel verstandig om je werkzaamheden als huisarts binnen twee jaar weer op te pakken, zodat je blijft voldoen aan de eis voor herregistratie. Ben je toch van plan om langer dan twee jaar te gaan, neem dan contact op met de KNMG en bespreek met hen de mogelijkheden. Houd ook rekening met de uren-eis die geldt vanaf de start van het waarnemen voor de komende 5 jaar. Als je bijvoorbeeld van plan bent 2 jaar geen werkzaamheden als arts uit te voeren, dan heb je nog 3 jaar om de uren te maken.

Verzekeringen
Vergeet ook niet tijdig je verzekeringen onder de loep te nemen wanneer je als huisarts in het buitenland wilt gaan werken. Wanneer je kijkt naar de AOV kan er namelijk rekening gehouden worden met het lange termijn vestigen in het buitenland. Zo zijn er een aantal verzekeraars die jouw AOV kunnen omzetten naar een buitenlandpolis. Dit heeft meestal wel gevolgen voor je premie, eigen risico termijn en een eventuele zwangerschapsuitkering. Zo kan het zijn dat, wanneer je arbeidsongeschikt raakt, je pas na 1 jaar een uitkering krijgt als je een buitenlandpolis hebt. Het land van vestiging heeft ook invloed op deze uitkering. Indien je besluit je AOV volledig stop te zetten en je raakt in het buitenland toch arbeidsongeschikt, is er een grote kans dat je bij terugkomst in Nederland geen AOV meer kunt afsluiten of dat je voor bepaalde aspecten wordt uitgesloten. Bespreek voor je vertrek met je adviseur wat verstandig is om te doen omtrent je AOV.

Pensioen
Voor het opbouwen van je pensioen via de SPH mag je maximaal 3 jaar in het buitenland verblijven en werken. Blijf je langer dan 3 jaar? Dan stopt het opbouwen via de SPH en kun je overwegen om dit zelf te faciliteren.

Administratie
Wanneer je je boekhouding hebt uitbesteed, is het handig om te kijken of je dit kunt voorzetten. Of dit mogelijk is hangt af van het land van bestemming. Er zijn landen waar Nederland een verdrag mee heeft, waardoor er maar eenmalig belasting wordt geheven. In dat geval kun je je administratie in Nederland houden. Raadpleeg je startersadviseur om te bespreken wat de beste keuze is voor jouw situatie.

Lidmaatschappen
Heb je nog lidmaatschappen lopen? Dan is het verstandig om na te gaan of je die lidmaatschappen gaat benutten als je in het buitenland zit. Je bent niet verplicht om lidmaatschappen te laten doorlopen en de meeste zijn eenvoudig opnieuw af te sluiten als je terug bent. Als digitale nascholing onder een van je lidmaatschappen valt, kan het verstandig zijn om dat lidmaatschap te laten doorlopen. Op die manier kun je je accreditatiepunten blijven halen, terwijl je in het buitenland zit.

Fantaseer je wel eens om voor langere tijd op vakantie te gaan of te verhuizen naar het buitenland? Of heb je zelfs concrete plannen? Neem contact met me op of benader een startersadviseur in jouw regio via vvaa.nl/waarnemendhuisarts.

Rizlane Ahabbad | VvAA

Rizlane Ahabbad is startersadviseur bij VvAA. Zij begeleidt AIOS huisartsgeneeskunde die na hun specialisatie gaan waarnemen en al waarnemen.

E-mail: rizlane.ahabbad@vvaa.nl
Tel.: 06 83 91 08 84