Inloggen

Hebt u bemiddelingskosten betaald bij uw zoektocht naar een huurwoning? Vraag uw geld terug

Tijdens mijn werk als juridisch adviseur heb ik regelmatig VvAA-leden bijgestaan die ten onrechte bemiddelingskosten moesten betalen voor het zoeken naar een huurwoning. Hebt u in het verleden bemiddelingskosten betaald voor het huren van een woning? Dan is er goed nieuws voor u.

Einde aan rechtsonzekerheid

Op 16 oktober 2015 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat een woningzoekende geen bemiddelingskosten hoeft te betalen aan een bemiddelingsbureau als de verhuurder de woning op de site van de bemiddelaar heeft laten plaatsen.

In de wet is al langer opgenomen dat een bemiddelingsbureau niet van twee walletjes mag eten. Helaas wees de praktijk tot voor kort anders uit. Ook liepen de uitspraken van de verschillende rechtbanken soms behoorlijk uiteen. Er was daardoor grote rechtsonzekerheid. Daar heeft het arrest van de Hoge Raad nu duidelijkheid in gebracht.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt dat als een bemiddelaar een woning op zijn website plaatst, hij daarmee automatisch optreedt voor de verhuurder. Zodra de informatie over de woning op de website van de bemiddelaar staat, is er sprake van een bemiddelingsovereenkomst, ongeacht of de verhuurder de bemiddelaar daarvoor betaalt.

Niet van twee walletjes eten

De wet staat het in beginsel niet toe dat de bemiddelaar tegelijkertijd “twee heren dient”. Dit zorgt ervoor dat de bemiddelaar niet óók nog een bemiddelingsovereenkomst met de huurder mag sluiten. Heeft de bemiddelaar dat in het verleden toch gedaan, dan kan de huurder zich beroepen op dit verbod en de bemiddelingskosten terugvragen tot uiterlijk 5 jaar na betaling hiervan.

Ook uw geld terug? 

Hebt u in de afgelopen 5 jaar bemiddelingskosten betaald en kunt u bewijzen dat de woning geadverteerd stond op de website van de bemiddelaar? Dan helpt de VvAA Juridische helpdesk u graag dit bedrag terug te krijgen. De helpdesk is bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:30 uur via 030 247 49 99 (optie 2). Houd u alstublieft uw lidmaatschapsnummer bij de hand.

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email
Betalen bemiddelingskosten bij de zoektocht naar een huurwoning | VvAA

VvAA Juridische helpdesk

Wilt u informatie, hebt u een juridische vraag, of wilt u direct advies? Wij helpen u graag.