Inloggen

Bekendheid Wkkgz laat voorzichtige stijging zien

20 december 2017 - De bekendheid van zorgprofessionals met de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is beperkt, maar neemt voorzichtig toe. Hoewel 92% op z’n minst van de wet heeft gehoord, kent nog slechts de helft (46%) meer dan alleen het doel van de wet. Bij de eerste meting in 2016 was dat respectievelijk 71% en 19%.

Dat blijkt uit het tweede herhaalonderzoek dat VvAA eerder deze maand uitvoerde onder 560 zorgprofessionals van verschillende beroepsgroepen. De resultaten van de metingen van voorjaar 2016 en voorjaar 2017 lieten een duidelijke stijging zien van de kennis en het bewustzijn van de wet. Verklaarbaar, omdat per 1 januari 2017 de klachten- en geschillenregeling in werking trad en er dus veel aandacht was voor het onderwerp. Daarna viel de aandacht terug en stagneerde de groei, blijkt uit de nieuwste cijfers. Net als bij de eerste meting dit jaar kent nog steeds minder dan de helft het doel van de wet (beide exact 46%).

Bekendheid Wkkgz laat voorzichtige stijging zien | VvAA

Tandartsen en huisartsen voorop

Tandartsen blijken van alle beroepsgroepen het best op de hoogte (98% heeft ervan gehoord, 60% is op de hoogte). Bij de huisartsen zijn die percentages vergelijkbaar: respectievelijk 97% en 55%. Bij beide beroepsgroepen geldt dat hun beroepsorganisaties, KNMT, ANT en LHV, veel energie hebben gestoken in informatie aan hun leden. Naast VvAA werkt hard aan het vergroten van de bekendheid van deze kwaliteitswet onder meer met de inzet van publicaties, lezingen, webinars, roadshows, video’s en afstemmingen met VWS. De wet kan immers een grote impact hebben voor zorgprofessionals. Daarnaast ondersteunt VvAA haar leden met implementatie in de praktijk.

Ga voor meer informatie naar www.vvaa.nl/wkkgz.

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Logo Wkkgz | VvAA

Alles weten over Wkkgz?
Lees meer >