Inloggen

3 Tips om autodieven een stap voor te zijn

Zo zorgt u voor een optimale beveiliging van uw auto

8 mei 2019 - Diefstal van uw auto kunt u helaas nooit helemaal voorkomen. Wat u wél kunt doen, is het autodieven moeilijker maken. Drempels verhogen, verkleint de kans op diefstal aanzienlijk. En soms zit de oplossing al in een metalen blikje. Drie tips.

Tip 1: bewaar uw autosleutel in een metalen blikje of een hoesje met metaal erin verwerkt

De laatste tijd zien we steeds vaker dat een auto met keyless entry wordt meegenomen, zonder braakschade. Een auto met keyless entry heeft een start/stop- knop om te starten. Via een signaal in de autosleutel gaan de deuren open. Dieven kunnen met een apparaat het signaal van de autosleutel opvangen en verlengen tot een afstand van enkele honderden meters. Ze lezen de code in en sturen deze door naar het voertuig. Daar staat een handlanger die met het verlengde signaal de auto opent en ermee weg rijdt. En dat in slechts 20 seconden! 

Dit kan dus ook gebeuren als de auto voor uw deur staat. De ene dief staat bij de gewenste auto, de handlanger loopt door de straat om de signalen van uw autosleutel, thuis in uw woning, op te vangen. Een eenvoudige oplossing vanuit uw kant: bewaar uw autosleutel in een afgesloten metalen blik. Zo kan het signaal bij veel automerken niet opgepikt worden. 

Let op: een VvAA-lid attendeerde ons erop dat wanneer een metalen blik niet afdoende werkt een hoesje uitkomst biedt waarin metaal is verwerkt. Bij zijn autosleutel in een metalen blikje kon hij op een afstand van 15 meter met vier muren ertussen toch de auto openen: "Het is tenminste nodig om de sleutel op te bergen in een gietijzeren pan (lood is nog beter, maar dat is ook zo wat). Met mijn sleutel in een hoes met metaal erin verwerkt, is het zelfs onmogelijk de auto te starten als ik er in zit." Uiteraard werken autofabrikanten continu aan een verbeterde beveiliging van het keyless entry systeem. 

Tip 2: laat een startonderbreker inbouwen

Laat een startonderbreker met eigen autorisatie inbouwen. Daarmee kunt u de startmotor blokkeren en in veel gevallen de brandstofpomp. Van belang is dat deze het keurmerk SCM heeft. Voor verzekeraars is dit de bevestiging dat een voertuig is voorzien van goedgekeurde en gecertificeerde beveiliging. 

Tip 3: vind met een peilzender uw auto terug

Hebt u de pech dat uw auto is gestolen? Via een peilzender kunt u uw auto weer terugvinden. Dit is een 'na-diefstal terugvindsysteem' met dekking in heel Europa. De peilzender zendt signalen uit via GSM, radiofrequentie en GPS. Moving Intelligence, dat VvAA-leden korting biedt op beveiligingssystemen, raadt de peilzenders van Mi9 aan: niet te saboteren, gemakkelijk in gebruik en een voertuig is binnen 24 uur in Nederland terug te vinden. In samenwerking met de politie zorgt Moving Intelligence dat de auto terug wordt bezorgd bij de eigenaar. 
In getekende auto rijden 360x200

Is uw auto in trek bij dieven?

Deze auto's doen het goed in de illegale handel: de Audi A1, Q5, RS en S en Volkswagen Polo, Golf en Up, Landrover en BMW 1 en 5 serie. Ook hybride en elektrische auto’s zijn populair. Zo werd in 2017 de elektrische auto Tesla Model S tien keer meer gestolen dan voorheen. Ook de Toyota RAV4 Hybrid is geliefd.
 

Korting op beveiligingssysteem

Als VvAA-lid ontvangt u van Moving Intelligence een aantrekkelijke korting op beveiligingssystemen voor auto’s. Meer informatie of bestellen? Kijk op movingintelligence.com/vvaa of neem contact op: 

Op de hoogte blijven

Vindt u dit artikel interessant? Meld u dan aan voor onze e-mailservice. Daarmee blijft u op de hoogte van meer zaken die u persoonlijk én beroepsmatig raken.