Inloggen

Andere blik op zzp’ers bij fysiopraktijkhouders door corona

25 maart 2021 –  Het aantal zzp’ers in de zorg neemt gestaag toe. Toch blijken praktijkhouders in de eerste lijn de ontwikkelingen in het zzp-dossier moeilijk te kunnen vertalen naar hun praktijk. Dat blijkt uit onderzoek van VvAA. Erik van Dam, adviseur bij VvAA, licht deze maand in FysioPraxis de uitkomsten voor fysiotherapeuten toe.

Het zzp-dossier houdt de fysiotherapie al jaren bezig en duidelijker wordt het er niet op. Daarom deed VvAA eind 2020 opnieuw onderzoek onder praktijkhouders in de eerste lijn die ervaring hebben met het werken met zzp’ers. Kennen praktijkhouders de recente zzp-ontwikkelingen? Blijven zij ook in de toekomst met zzp’ers werken? Maar ook: kijken zij door de coronacrisis anders naar zzp’ers? 

Uitkomsten

Enkele opvallende uitkomsten van het onderzoek op een rij: 
  1. Beperkt zicht op de impact van de zzp-ontwikkelingen
  2. Hoewel steeds meer zorgverleners als zzp’er aan de slag gaan, blijven praktijkhouders de ontwikkelingen in het zzp-dossier moeilijk te kunnen vertalen naar hun praktijk. Dat geldt ook voor fysiotherapeuten. Uit het onderzoek blijkt dat slechts een derde (34%) van de fysiopraktijkhouders een goed beeld heeft van de betekenis van de recente zzp-ontwikkelingen voor de eigen praktijk. 

  3. Inzicht gestegen 
    Dat percentage is wel flink gestegen vergeleken met de nulmeting in december 2019. Toen scoorde slechts 22% positief op de stelling over het zicht hebben op de impact van de zzp-ontwikkelingen.

  4. Anders kijken naar zzp’ers door corona 
  5. Een op de vijf eerstelijnspraktijkhouders (20%) kijkt als gevolg van zijn ervaringen in coronatijd anders naar het werken met zzp’ers. We zien bij fysiopraktijkhouders in vergelijking tot andere beroepsgroepen veel verandering in hun beeld: 28% bekijkt het nu anders. Dat geldt ook voor de tandartsen (30%). Niet verwonderlijk: beide beroepsgroepen hielden vorig voorjaar noodgedwongen een aantal weken de deuren dicht, met discussies over de honorering van de zzp’ers tot gevolg.


Artikel FysioPraxis 

Meer lezen over de onderzoekresultaten? Bekijk het artikel (pdf) in het maart-nummer van FysioPraxis.  


Meer informatie

Wilt u meer weten? Kijk in tien minuten hoe het er nu voorstaat in het VvAA-minicollege 'Zzp’ers in de zorg in tien minuten’ op onze zzp-themapagina.